Hier ging het om de crème de la crème van Heinekens lijfeigenen

Omdat de finale van een biertapwedstrijd gisteren plaatsvond in ‘Horeca City’, sloeg mijn fantasie meteen op hol. Zou dit een pretpark voor kroegtijgers zijn? Een drankhol vol buikige barkeepers en kettingrokende kasteleins? Dat romantische idee vervloog al snel toen ik zag waar dit walhalla was gevestigd: op het Amsterdamse haven- en industrieterrein Westpoort.

Omdat ik dol ben op industrieterreinen en avontuurlijk ben aangelegd ging ik op de fiets naar dit afgelegen en anti-mens ingerichte stukje stad. Het bestaat voornamelijk uit plotseling ophoudende fietspaden en schoenendozen van bedrijven met raadselachtige opschriften als ‘Haal meer uit ODS’.

De kroegenstad was gevestigd in net zo’n schoenendoos, naast de opslag van bierbrouwerij Heineken, en bleek een soort showroom met verschillende ‘horeca-oplossingen’. Genodigden drentelden wat langs decors van een foute tent (‘Party Café’), een après-skihut (‘Recreatie’ – die ter verduidelijking versierd was met wrakhout) en een duistere, groen verlichte cocktailbar.

Mannen met gezichten waaruit de tropenjaren in de kroeg waren af te zien, zaten deskundig verveeld te kijken op hun traditionele zetel, de barkruk, achter hun traditionele barkeepersdrankje, de cassis. Barvrouwen die zo uit een Jordanees nachtcafé leken (of waren?) weggeplukt, paften in ijltempo Marlboro-lights weg aan de statafels.

Dit alles in afwachting van de wedstrijd tussen barkeepers van Café De Pomp, De Klikspaan en Brasserie De Bock. Volgens een meneer van Heineken ging het hier om de crème de la crème van Heinekens lijfeigenen: caféhouders die een contract hebben om Heineken-, Brand- of Amstelbier te tappen en die kunst hebben geperfectioneerd. Of zoals hij het zei: „Een goed gastheer zijn naar de klant toe en kwaliteit tonen in de bierbehandeling.”

Barman Wibo van De Bock deed dan ook een siddering door het publiek gaan toen het schuim op zijn vers getapte biertje maar niet op wilde komen, maar wist tijdig de jury te charmeren met zijn Brabantse tongval.

De Bock won, dat spreekt voor zich, en eindelijk konden de genodigden dan het bier drinken waarvoor ze gekomen waren en kon ik de zonsondergang tegemoet fietsen in het havengebied.

Aaf is tot en met 2 maart met vakantie.

    • Olga van Ditzhuijzen