Google tegen Microsoft

De Britse chipmaker ARM demonstreert in Barcelona het besturingsprogramma Google Android op een zakcomputer. Foto Reuters A prototype of the Google Android mobile by British chip designer ARM is on display at the Mobile World Congress (formerly 3GSM World Congress) in Barcelona, February 11, 2008. The Mobile World Congress will run from February 11 till 14. REUTERS/Albert Gea (SPAIN) REUTERS

Google opent de aanval op Microsoft met de introductie van een eigen, gratis, besturingssysteem: Google Android. Het besturingssysteem is niet bedoeld voor pc’s maar voor mobiele telefoons en andere draagbare apparaten. Google ontwikkelt het systeem samen met zo’n dertig bedrijven, waaronder T-Mobile, Samsung, Texas Instruments en NEC. Deze bedrijven demonstreerden de eerste toepassingen van Android gisteren op de jaarlijkse telecombeurs Mobil World in Barcelona.

Google Android verschilt van andere besturingssystemen voor mobieltjes, zoals Symbian en Windows mobile, doordat het gebruik maakt van zogeheten open source Linux software, die voor iedereen gratis te gebruiken en verder te ontwikkelen is. Daarmee kunnen programmeurs steeds nieuwe toepassingen voor het systeem bouwen en die via internet beschikbaar stellen. Google hoopt met het besturingssysteem ook een plek op de gsm-markt te verwerven. Op z’n vroegst eind dit jaar liggen de eerste met Android uitgeruste telefoons in de winkel.