Gerookte meerval

Voor circa 25 hapjes:250 gram boter, op kamertemperatuurpotje mierikswortelsaus van 100 gramzeezout en versgemalen witte peper1 klein stokbrood (baguette)250 gram gerookte meerval of gerookte forelongeveer 1/2 citroenverse dille, ter garnering

Voor dit recept hebt u maar ongeveer 75 gram van de mierikswortelboter nodig. De rest kunt u in plasticfolie tot een rolletje oprollen, in een diepvrieszakje met schuifsluiting stoppen en in het vriesvak bewaren. Deze boter is heerlijk bij allerlei soorten vis, of die nu zijn gegrild of gestoomd of uit de oven komen. Maar hij is ook lekker bij biefstuk en aardappel, om maar een paar voorbeelden op te noemen.

Gerookte meerval heb ik onlangs voor het eerst gekocht en geproefd. Deze smakelijke en voordelige gerookte vis doet me een beetje aan gerookte paling denken, maar hij is minder machtig. Vraag uw vishandelaar om deze visdelicatesse te bestellen als hij hem al niet in zijn assortiment heeft. Voor mensen die geen goede viswinkel in de buurt hebben, is gerookte forel uit de supermarkt een goed alternatief.

Doe de boter en mierikswortelsaus in een keukenmachine en draai tot alles goed is gemengd. Proef en breng zo nodig op smaak met zout en peper. Schep het mengsel over in een kom.

Snijd het stokbrood in dunne sneetjes en besmeer ze rijkelijk met mierikswortelboter. Leg stukjes gerookte meerval of forel op de beboterde sneetjes. Knijp een drupje citroen over de vis. Garneer met een klein toefje verse dille. Schik de hapjes op een schaal en dien op.

Kim MacLean

Morgen: Crunchy Heart

    • Kim Maclean