Genoom van één man in vier weken gescand

Rotterdam. Het Amerikaanse bedrijf Illumina claimt de complete erfelijke informatie van een Afrikaanse man in kaart gebracht te hebben, in minder dan vier weken en voor slechts 100.000 dollar. Dat is een nieuw record, twee keer zo snel en tien keer zo goedkoop als het bedrijf 454 Life Sciences, dat een jaar geleden het genoom van een Aziaat analyseerde.

Hiermee stevent het genoomonderzoek af op een nieuwe fase, waarin op grote schaal het complete dna van individuen geanalyseerd kan worden - poëtisch het `duizenddollargenoom` genoemd. Critici plaatsen echter kanttekeningen bij de claims van Illumina en 454 Life Sciences. Tegenover Nature news suggereerde genoompionier Craig Venter dat het vooral verkooppraatjes zijn om genoomanalysemachines aan de man te brengen. Wetenschappelijke publicaties met details over methodes en kwaliteit ontbreken.