General Motors lijdt recordverlies over 2007

General Motors heeft over 2007 een verlies geleden van 38,7 miljard dollar (26,6 miljard euro). Dat is het grootste verlies door een autoproducent aller tijden. Financieel directeur Fritz Henderson zei gisteren dat 2008 een moeilijk jaar zal worden voor het bedrijf, dat ondermeer Opel produceert, maar dat tegen 2010 en 2011 de situatie zal verbeteren.

GM wil onder meer de pensioenen en medische zorg voor ex-werknemers overdragen aan een nieuw fonds, dat zal worden beheerd door de vakbonden. Deze sociale voorzieningen zijn een grote kostenpost voor het bedrijf. Boekhoudkundige aanpassingen aan de sociale fondsen waren de oorzaak van het vorige recordverlies van GM in 1992. Het bedrijf leed toen 23,4 miljard dollar verlies.

De topman van GM, Rick Wagoner, zei dat het bedrijf noemenswaardige vooruitgang had geboekt in 2007, door structurele kosten in Noord-Amerika te verlagen en een historische overeenkomst met de vakbond te sluiten.

De autofabrikant uit Detroit kondigde aan werknemers te willen uitkopen, om ze te vervangen door goedkopere arbeidskrachten. GM wilde niet zeggen hoeveel werknemers moeten verdwijnen, maar volgens het akkoord met de vakbond mogen 16.000 werknemers die niet aan de assemblagelijn staan worden vervangen door arbeiders die de helft van hun uurloon (28 dollar) ontvangen.

GM maakte winst in ieder werelddeel behalve Noord-Amerika. De divisie Zuid-Amerika, Midden-Oosten en Afrika boekte een recordwinst van 1,3 miljard dollar, meer dan het dubbele als vorig jaar. GM Europa boekte een winst van 55 miljoen dollar, tegen 357 miljoen in 2006. GM bleef in 2007 nipt Toyota voor als grootste autofabrikant ter wereld. (AP)