General Motors boekt opnieuw groot verlies

Autoconcern General Motors heeft vorig kwartaal 722 miljoen dollar (495 miljoen euro) verlies geleden. Om te besparen biedt het bedrijf nu alle 74.000 bij de vakbond aangesloten werknemers een vertrekregeling.

De vertrekpremies bedragen maximaal 140.000 dollar per persoon en liggen aanzienlijk hoger dan de bedragen die twee jaar geleden geboden werden. Toen maakten 30.000 werknemers gebruik van de vertrekregeling.

De afgelopen twee jaar is het aantal werknemers bij het Amerikaanse bedrijf uit de stad Detroit met ruim eenderde verminderd. De komende drie jaar moet nog eens 4 à 5 miljard dollar bespaard worden. GM wil niet zeggen hoeveel banen het daarvoor moet schrappen.

GM heeft vorig jaar in totaal 38,7 miljard dollar verlies gemaakt, het grootste verlies tot dusverre voor een autofabrikant. Oorzaak van die negatieve resultaten was een afboeking in het derde kwartaal op verwachte belastingaftrek wegens eerder geleden verliezen. Deze aftrek kan alleen worden gerealiseerd indien het bedrijf winstgevend is, wat het zelf niet op korte termijn verwacht.

GMAC, de financiële tak van het concern dat door de hypotheekcrisis ongekende verliezen liet zien à 2,3 miljard dollar, werd voor de helft verkocht aan investeerder Cerberus Capital Management.

General Motors strijdt al een jaar met Toyota om de titel grootste autofabrikant ter wereld. GM produceert onder meer de merken Opel, Saab, Chevrolet en Pontiac.

De autoverkopen stegen ondanks teruglopende cijfers in de VS en Europa vorig jaar met 3 procent. De verliezen in het vierde kwartaal waren het gevolg van teruglopende Amerikaanse verkopen, aanzienlijke kortingsacties en zwakkere verkoopresultaten in Duitsland, GM’s meest winstgevende Europese markt.

General Motors heeft door de in de ogen van Amerikaanse autogebruikers hoge benzineprijs met name moeite terreinwagens voor in de stad, zogeheten SUVs, aan de man te brengen. Het bedrijf wil niet zeggen wanneer weer winst in de VS gemaakt wordt.

Eind vorig jaar staakten werknemers van General Motors omdat vakbond United Auto Workers in eerste instantie niet akkoord ging met een lager uurloon voor nieuwe werknemers. De vakbond bond in en nieuw aangetrokken personeel verdient nu 14 dollar per uur, circa de helft minder.

Beleggers reageerden negatief op de cijfers van General Motors. Op Wall Street daalde het aandeel gisteren met 2 procent tot 26,60 dollar.