Gelderland houdt belang Nuon vast

De provincie Gelderland blijft ook de komende jaren grootaandeelhouder van energiebedrijf Nuon. Dat maakte het provinciebestuur gisteren bekend. Gelderland, dat een belang van 45 procent in Nuon heeft, wil samen met het bedrijf een plan opstellen voor de toekomst van Nuons commerciële activiteiten.

Energiebedrijven in Nederland moeten halverwege 2008 een begin maken met het afstoten van hun fysieke netwerken (hoogspanningskabel, gaspijpleidingen) van hun commerciële bedrijf (productie, levering) om aan nieuwe wetgeving te voldoen. Het commerciële bedrijf kan daarna geprivatiseerd worden. Aandeelhouders van energiebedrijven – gemeentes en provincies – beraden zich momenteel over wat ze willen doen met hun aandelen na de splitsing.

De provincie Gelderland is voorstander van een internationale overname of fusie. Gedeputeerde Harry Keereweer: „Zelfstandigheid is geen optie. Nuon moet de samenwerking aangaan met een Europees energiebedrijf. Liefst één met een sterke positie in gas. In Nederland raakt dat op, en energiebedrijven hebben gas hard nodig.”

Op dit moment zou Nuon zich oriënteren op mogelijke partners. Wie dat zijn, wil Keereweer niet zeggen. De berichten gingen dat Nuon geïnteresseerd zou zijn in een samenwerking met het Deense energiebedrijf Dong of het Noorse Vattenfall. Ook het Russische staatsgasbedrijf Gazprom zou een optie zijn. Over de voorkeur van de provincie wil Keereweer eveneens niets kwijt.

Gelderland heeft ook nog andere redenen om zijn aandelen aan te houden. „Het bedrijf doet het goed”, aldus Keereweer. „De dividenden zijn naar tevredenheid.” Eerder werd nog geklaagd dat de aandelen niet voldoende rendement zouden opleveren. Verder is het politieke klimaat momenteel tegen privatisering.

De provincie is van plan om in ieder geval de komende vier à vijf jaar haar aandelen vast te houden. Daarna zal de beslissing opnieuw overwogen worden, aldus Keereweer.