Fijne muziek met niks nieuws onder de zon

cd pop Jack Johnson: Sleep Through The Static ****-

cd pop

Jack Johnson: Sleep Through The Static

Laat niemand beweren dat de zingende surfer Jack Johnson geen fijne platen maakt. Rustig: inderdaad, gezapig: misschien, zonnig: altijd. Helemaal politiek correct dat Johnson zijn vierde reguliere cd Sleep Through The Static opnam met zonne-energie, op Hawaï en in Los Angeles dicht bij de hoogste golven (’s ochtends surfen, ’s middags muziek maken met je vrienden). Wie getuige was van zijn laatste tournee, heeft kunnen vaststellen dat Johnson met zijn nieuwe band muziek maakte die niet alleen lekker weghapte, maar die ook een tamelijk hoog authentiek latingehalte herbergde. De muziek swingde meer dan op de plaat en het is spijtig dat het ook nu weer niet gelukt is om dat kleine beetje meer pit op de analoge tape te vangen. Jack Johnsons muziek is vol compassie, natuurpoëzie, liefde en zwoele zang, maar het ritme komt zelden los van de vriendelijk boem-klap waarmee drummer Adam Topol het akoestisch getokkel en een sporadische galmende surfgitaar begeleidt. Fijne muziek met niks nieuws onder de zon, behalve dat deze cd er in tweeërlei opzicht zonder zonlicht niet geweest zou zijn.