Europol en sekstoerist

De Europese politieorganisatie Europol moet meer bevoegdheden krijgen om sekstoerisme en seksuele uitbuiting van kinderen tegen te gaan. Dat vinden europarlementariër Jules Maaten (VVD) en zijn partijgenoot en Tweede Kamerlid Fred Teeven. Zij organiseren vandaag in samenwerking met de kinderrechtenorganisatie Terre des Hommes een seminar over dit thema in het Europees Parlement. Volgens Maaten moet Europol zowel met mensen als bevoegdheden worden versterkt. „Nu is Europol afhankelijk van nationale politiediensten en kan niet meer doen dan het doorgeven van informatie aan andere politiediensten”, zegt Maaten. Hij ziet vooral oplossingen in het in de gaten houden van mensen die bekend staan als afkomstig uit pedofiele circuit. „Nu is het in Nederland mogelijk mensen die naar Thailand gaan en daar kinderen misbruiken in Nederland te arresteren. Maar beter is als ze ter plekke worden opgepakt.” Maaten wil daarom meer kunnen doen om de plaatselijke politie te ondersteunen. Zo ziet hij mogelijkheden om op de Europese ambassade in Cambodja speciaal getrainde agenten te posteren die zich bezighouden met het bestrijden van sekstoerisme. Nu gebeurt iets dergelijks al in de bestrijding van drugshandel. Op ambassades zitten agenten die zich daarmee bezighouden. (ANP)