EU doet invallen bij Intel en Media Markt

De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, heeft invallen gedaan bij het Europese hoofdkwartier van de Amerikaanse chipfabrikant Intel. Inspecteurs bezochten ook winkelbedrijven die computers verkopen.

Commissaris Neelie Kroes (Mededinging) verdenkt Intel er onder meer van zijn dominante positie op de markt te misbruiken. Ongeveer driekwart van alle pc’s die draaien onder Windows bevatten microprocessors van Intel.

Behalve op het kantoor van Intel in München werden er ook inspecties uitgevoerd bij filialen van winkelbedrijven Media Markt en DSG International, de Britse firma waar onder andere de winkels van Dixons onderdeel van zijn. Het is de eerste keer dat Kroes invallen liet uitvoeren bij Intel sinds ze vorig jaar bekendmaakte dat ze het Amerikaanse bedrijf ervan verdenkt Europese mededingingsregels te hebben overtreden.

Het onderzoek is begonnen na een klacht van de eveneens Amerikaanse chipmaker AMD, de belangrijkste concurrent van Intel. Het bedrijf zou chips hebben geleverd aan computerfabrikanten onder de kostprijs om zo concurrentie van de markt te weren. Ook zouden fabrikanten kortingen hebben gekregen van Intel in ruil voor de belofte geen chips te zullen kopen van concurrerende bedrijven. Verder verdenkt de Commissie Intel ervan dat het bedrijf winkelketens onder druk heeft gezet om geen computers te verkopen die chips van AMD bevatten.

Op 11 en 12 maart komen medewerkers van Intel naar Brussel om uitleg te geven over de zaak. Als het bedrijf schuldig wordt bevonden dan kan de Europese Commissie een boete opleggen van maximaal 10 procent van de jaarlijkse omzet. Eerder werd ook de Amerikaanse softwaremaker Microsoft na jarenlange juridische procedures schuldig bevonden aan misbruik van zijn dominante marktpositie.