De varkenshouder

Wouter Uwland (23)

Studie: Dier en veehouderij, Christelijke Agrarische Hogeschool Dronten (2001-2006)Werk: Bedrijfsleider op een varkenshouderij, vanaf de lente eigenaar van eigen biggen.Woont: RijtjeshuisBrutomaandsalaris: 1.900 euro.

Hoe ziet uw werkdag eruit?

„Mijn werkdag begint om vijf uur ’s ochtends. Dan ga ik, vanaf de lente, eerst naar mijn eigen biggen. Ik kan er 480 kwijt. Dat zijn vleesvarkens, dus daar hoef je weinig aan te doen. De inkomsten en het risico komen voor mijn rekening. Ik voer ze ’s ochtends en daarna ga ik naar het bedrijf van mijn baas. Daar houden we naast vleesvarkens, ook zeugen en die hebben veel meer aandacht nodig. Ik controleer de voedingsmachines en de gespeende biggen. We laden varkens in de vrachtwagen, halen mest weg bij de pasgeboren biggen. Dat is een fulltime baan.”

Wilt u uiteindelijk uw eigen veehouderij hebben?

„Ik wil voor mezelf gaan werken, maar dat zit er nu nog even niet in. De prijzen voor de bedrijven zijn erg hoog. Je hebt bijna 40.000 euro aan aanloopkosten voor 480 biggen en dat krijg je niet zomaar van de bank, want er zit geen onroerend goed bij dat bedrag. Daarom heb ik een advertentie gezet waarin ik om stallen vroeg en tot mijn verrassing werd daar snel op gereageerd. Zo heb ik veel minder kosten hoeven maken. Destijds had ik graag het bedrijf van mijn ouders willen overnemen, maar ik was nog te jong toen zij het al aan het afbouwen waren. Het was niet rendabel meer. Nu is er weinig meer om over te nemen.”

Wilde u altijd al in de agrarische sector werken?

„Daar heb ik echt nooit aan getwijfeld. Zo lang ik me kan herinneren wilde ik boer worden. Mijn ouders vroegen wel eens of ik niet wat verder rond moest kijken, maar die behoefte heb ik eigenlijk nooit gehad.”

Wat is er zo leuk aan?

„Het leeft hè? Dat is toch het voornaamste. Ik ben veel buiten en met mijn handen bezig. En het voordeel is dat ik niet in driedelig grijs hoef rond te lopen. Ik werk nu een halve dag per week op kantoor en dat vind ik al meer dan genoeg.”

    • Leendert van der Valk