De seks is terug, maar toch eerder donker dan hitsig

Nanodeeltjes zitten in de gekste producten: theepotten, tandpasta, snijplanken, wasmachines, tennisrackets, en ga zo maar door. De afbeeldingen op deze pagina gelden overigens als illustratie. Het is niet gezegd dat in de hier gefotografeerde producten ook nanodeeltjes zitten.

cd van de week

Miss Kittin: Batbox Nobody’s Bizzness, distr. N.E.W.S.

De electroclashrage van een jaar of wat geleden bracht in ieder geval de seks terug in de elektronische muziek. Dat was voor een deel te danken aan types als Miss Kittin, die eeuwige roem vergaarde door op te treden in een bloeddrukverhogend, ultrakort plastic verpleegstersjurkje. Oh ja, ze draait ook plaatjes en maakt zowaar zelf muziek. Daar hoeven we verder niet denigrerend over te doen, want electroclash is goeddeels van de radar verdwenen en Miss Kittin (ooit in het Franse Grenoble geboren als Caroline Hervé) is nog steeds onder ons. De titel Batbox is een speelse referentie aan de gothic, maar welbeschouwd valt het wel mee met de invloeden uit die hoek.

Toch klinken de nummers, opgetrokken uit techno, electro en opzettelijk monotone zangpartijen, deze keer eerder donker dan hitsig. Er spreekt zowaar enige verdieping, enige volwassenheid uit de muziek. „Another fading beauty on the sunset strip”, declameert Miss Kittin over een groove waar het verval reeds ingebakken zit.

Deze cd is in z’n geheel te beluisteren op nrcnext.nl