De martini, dat was een voorteken

Schrijfster Saskia de Coster (1976) belicht de liefde in een korte serie in 4 delen. Deel 3.

Jij zei niets, en dat was nog minder dan anders. Je elleboog vertelde alles. Ook de boeken die je las, spraken. Ik vond een boek opengeslagen op dit fragment:

„Je brulde van de drang om mij volledig tot je te nemen, je kwijlde alvast en je bromde van opwinding toen ik in je handen viel. Hierna verpletterde je mij onder je lange armen en benen en scheurde het gewaad van mijn lijf. Ik hunkerde ernaar dat je vingers over mijn lichaam gingen, als lopende vuurtjes op een steppe tijdens de droge moesson – ontvlambaar als een lucifer. Ik hoopte dat je nagels mijn borst en buik open zouden snijden, zodat mijn longen meer ruimte zouden krijgen,…”

Op deze manier werden kippen klaargemaakt voor het spit. Prompt verkoos ik dit fragment van Lulwang tot slechtste seksscène ooit. Waarom interesseerde zulke smakeloze rommel jou plots? Ik had het niet verwacht. Ja, je dronk wel martini. Dat was een voorteken geweest.

Ik moest die avond weg. De poetsvrouw niet. Met geen stokken kreeg ik haar buiten.

„Och, er is niemand die op mij wacht, behalve mijn kat”, zei ze. Ik zag haar al zitten, aan een keukentafel met twee borden, eentje met Whiskas Menu en een ander met een mee gesmokkelde taart uit de bedrijfskantine waar ze afwaste. Zij en haar kat.

„Dat dier is alles voor mij”, zei zij. Dat begreep ik. Die kat was jij. Onwaarschijnlijk maar waar.

Je geschuurde elleboog vertelde het mij. Die elleboog was niet zomaar een beetje geschaafd, hij vertoonde een serieuze wonde.

Wat scheelt er? Vroeg ik in de badkamer.

Niets, zei jij.

Wat voor niets? Vroeg ik.

Ach laat me toch met rust, zei jij.

Ik weet alles, zei ik en ik begon voor te lezen. Hoe de woorden als liefdesdolken binnendrongen.

Jij braakte. En je gebraak vertelde meer dan duizend boeken en smakeloze seksscènes met anderen in de hoofdrol samen. Toen je weer kon praten, vertelde je dat het inderdaad om de poetsvrouw ging.

Welke lessen kunnen we hieruit trekken?

Uw Betekenisvolle Andere gaat steeds met de meest Onwaarschijnlijke Andere aan de haal. Denk daaraan. Bekijk daarom regelmatig eens de ellebogen van uw liefdesdier. Die ellebogen schuren enkel zo vurig over sofa’s wanneer er onwaarschijnlijke personen in liggen.