De Brief voor de Koning

Foto Bas Czerwinski 07-02-2008, VIANDEN LUXEMBURG. OPNAMEN FILM BRIEF VOOR DE KONING. FOTO BAS CZERWINSKI Czerwinski, Bas

Het bekende jeugdboek De Brief voor de Koning (1962) van Tonke Dragt wordt momenteel verfilmd op diverse Europese locaties; deze foto is genomen op een set in Luxemburg.

Het verhaal gaat over de tiener Tiuri, een rol van Yannick van de Velde, die van een stervende ridder een belangrijke brief bij de koning van Unauwen moet bezorgen. Tijdens de avontuurlijke reis ontmoet hij vrienden en vijanden.

De Brief voor de Koning werd in 1963 uitgeroepen tot Beste Jeugdboek. In 2004 werd het werk verkozen tot Jeugdboek van de afgelopen vijftig jaar en ontving het de Griffel der Griffels.

De film wordt geregisseerd door Pieter Verhoeff (Nynke, 2001). Hoofdrolspeler Yannick van de Velde was eerder te zien in onder meer In Oranje, Kruimeltje, Kees de Jongen en Floris. Quinten Schram, bekend van de twee Pietje Bell-films, speelt zijn trouwe vriend Piak.

Andere acteurs in de film zijn onder meer Derek de Lint, Monic Hendrickx, Gijs Scholten van Aschat en Daan Schuurmans.

De opnamen zijn begonnen op 12 november van vorig jaar, de geboortedag van de schrijfster, en duren nog tot maart. In de zomer van 2008 moet de film in roulatie gaan.

Lees meer informatie op:debriefvoordekoningdefilm.nl