Carrièremeetlat

Zelfde studie, andere loopbaan. Twee jaargenoten langs de carrièremeetlat
De varkenshouder Wouter Uwland (23) Europa, Nederland, Dronten, 11-02-2008 Wouter Uwland, boerderij 480 vleesvarkens, full-time baan, bedrijfsleider gesloten varkenshouderij. Foto: Evelyne Jacq Jacq, Evelyne

De varkenshouder

Hoe ziet uw werkdag eruit?

„Mijn werkdag begint om vijf uur ’s ochtends. Dan ga ik, vanaf de lente, eerst naar mijn eigen biggen. Ik kan er 480 kwijt. Dat zijn vleesvarkens, dus daar hoef je weinig aan te doen. De inkomsten en het risico komen voor mijn rekening. Ik voer ze ’s ochtends en daarna ga ik naar het bedrijf van mijn baas. Daar houden we naast vleesvarkens ook zeugen en die hebben veel meer aandacht nodig. Ik controleer de voedingsmachines en de gespeende biggen. We laden varkens in de vrachtwagen, halen mest weg bij de pasgeboren biggen. Dat is een fulltime baan.”

Wilt u uiteindelijk uw eigen veehouderij hebben?

„Ik wil voor mezelf gaan werken, maar dat zit er nu nog even niet in. De prijzen voor de bedrijven zijn erg hoog. Je hebt bijna 40.000 euro aan aanloopkosten voor 480 biggen en dat krijg je niet zomaar van de bank, want er zit geen onroerend goed bij dat bedrag. Daarom heb ik een advertentie gezet waarin ik om stallen vroeg en tot mijn verrassing werd daar snel op gereageerd. Zo heb ik veel minder kosten hoeven maken. Destijds had ik graag het bedrijf van mijn ouders willen overnemen, maar ik was nog te jong toen zij het al aan het afbouwen waren. Het was niet rendabel meer.”

Wilde u altijd al in de agrarische sector werken?

„Daar heb ik echt nooit aan getwijfeld. Zo lang ik me kan herinneren wilde ik boer worden. Mijn ouders vroegen wel eens of ik niet wat verder rond moest kijken, maar die behoefte heb ik eigenlijk nooit gehad.”

De uitzender

Waarom is er een uitzendbureau speciaal voor de agrarische sector nodig?

„Ik kwam er tijdens mijn studie achter dat er vanuit studenten veel vraag naar werk is en vanuit bedrijven veel vraag naar werknemers, maar dat ze elkaar niet goed vinden. Uiteindelijk heb ik samen met een partner mijn bedrijf opgericht. We hebben nu drie vestigingen en we breiden nog verder uit. We richten ons vooral op afgestudeerden, die we op hbo- en academisch niveau proberen weg te zetten. Dat gaat dan om agrarische specialisten voor bijvoorbeeld verzekeraars en banken. Dus lang niet altijd op de boerderij.”

Wat zijn uw werkzaamheden op een gemiddelde dag?

„Eigenlijk ben ik de hele dag aan het praten en bellen. Ik stuur een team van zes mensen aan. Ik rij van vestiging naar vestiging. We zijn nu ook aan het kijken of we een vestiging in Wageningen kunnen openen, bij de landbouwuniversiteit. Over tien jaar willen we landelijke dekking hebben en een begrip zijn binnen de agrarische sector.”

Wilde u niet liever veehouder worden?

„Daarom ben ik ook met die studie begonnen. Maar in Dronten ontdekte ik tijdens het studentenleven dat ik goed ben in organiseren. Dat is eigenlijk veel leuker. Er is ook meer mee te verdienen. Ik neem wel de varkenshouderij van mijn ouders over, als mijn vader minder wil gaan werken. Maar dat wordt eigenlijk meer hobby.”