Balkenende: Sint-Maarten moet snel orde op zaken stellen

Sint-Maarten wordt geen autonoom land binnen het koninkrijk als de rechtshandhaving op het eiland niet op orde is. Dat heeft premier Balkenende gisteren gezegd tijdens zijn bezoek aan het Antilliaanse eiland. Hij brengt sinds zondag een zesdaags werkbezoek aan de Nederlandse Antillen en Aruba.

Sint-Maarten moet per 15 december, bij de opheffing van het Antilliaanse staatsverband, net als Curaçao een apart land binnen het koninkrijk worden. Aruba heeft die status al sinds 1986. De kleinere eilanden Bonaire, Sint-Eustatius en Saba worden als een soort gemeenten opgenomen in het Nederlandse staatsbestel.

Maar volgens Balkenende kan er „zonder vooruitgang op het gebied van rechtshandhaving, rechtspleging en goed bestuur geen status van land (zijn) voor Sint-Maarten”. Vorig najaar kwam Sint-Maarten in een rapport van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum van het ministerie van Justitie naar voren als een eiland in de greep van de georganiseerde misdaad.

Vorige week werd de oud-hoofdcommissaris van politie op Sint-Maarten, Derrick Holiday, aangehouden op verdenking van vervalsing van verblijfsdocumenten. Holiday is inmiddels vrijgelaten, maar geldt nog als verdachte. Hij is de derde hoge functionaris binnen drie jaar die wordt aangehouden op Sint-Maarten.

Politici op het eiland menen dat afspraken voor een verbeterde rechtshandhaving al in het staatkundige proces zijn verankerd.

Bekijk een interactieve kaart met informatie over de veranderingen: nrc.nl/antillen