Arrestaties voor beramen moord op Deense cartoonist

KOPENHAGEN. In Denemarken zijn gisteren drie mensen gearresteerd op verdenking van het beramen van een moordaanslag op Kurt Westergaard, een van de twaalf tekenaars van de `Mohammed cartoons`. De arrestanten zijn twee Tunesiërs en een Deen van Marokkaanse komaf. De mannen werden al langer in de gaten gehouden. De plannen voor de aanslag bevonden zich nog in een beginstadium. De Deense politie verwacht dat de gearresteerde Deen in afwachting van nader onderzoek wordt vrijgelaten. De Tunesiërs blijven onder arrest terwijl er een uitzettingsprocedure tegen hen wordt begonnen. Volgens Jakob Scharf, hoofd van de PET, vormen zij een bedreiging voor de nationale veiligheid. Westergaard was verantwoordelijk voor de cartoon die de meeste ophef veroorzaakte: Mohammed met een bom in zijn tulband. Drie grote Deense kranten hebben aangekondigd de cartoon vandaag opnieuw af te drukken, om te laten zien dat ze zich niet laten intimideren door religieuze fanatici. De twaalf cartoons samen zorgden in 2006 voor grote ophef onder moslims. De Deense ambassades in Libanon en Syrië gingen in vlammen op. Ook werden Deense producten geboycot. Bij de protesten vielen vijftig doden.