Zwangere merrie

Doping mag niet. Maar dat wil niet zeggen dat er niet „geprepareerd” wordt. Wie slim is laat zich begeleiden door een verlichte chemische tovenaar. Wanneer bloed of urine tegen het licht gehouden wordt, valt niets te zien.

Officieel is juju in het Afrikaanse voetbal verboden. Maar dat wil niet zeggen dat witte, zwarte, en grijze magie tijdens de recente Afrika Cup niet werd toegepast. Integendeel. Edwin Schoon die voor dagblad De Pers het festijn versloeg, wist het vertrouwen te winnen van Nuru, Hudu en Alhaji, drie intermediairs tussen het team van gastland Ghana en een zestal malams, zeg maar de ware specialisten op de occulte handelsbeurs.

Schoon werd uitgenodigd een consult bij te wonen bij een der zieners in een achterbuurt van Accra. Volgens deze malam zag het er niet goed uit. Ghana dat het toernooi opende tegen Guinee, had een tegenstander getroffen die zich met behulp van uitstekende spirituele doktoren had voorbereid. Er was werk aan de winkel.

Een paar uur voor het treffen zou de malam de uitslag van de wedstrijd „doorkrijgen” en die aan het drietal en via hen aan Edwin Schoon doorgeven. Dat gebeurde inderdaad: er vallen drie doelpunten, Ghana wint, liet de malam weten. Het werd 2- 1 voor Ghana, maar dit is het minst interessante onderdeel van Schoons verhaal.

Er ging een zware nacht aan vooraf. Schoon mocht niet aanwezig zijn bij de rituelen die Nuru, Hudu en Alhaji uitvoerden. De volgende dag hoort hij de details. Nuru had om vier uur eindelijk de urine van een zwangere merrie weten te bemachtigen, en hij had „iets” op armdiepte begraven op het kerkhof van Accra. Hudu had de hele nacht in het stadion gepost om te zien of de occulte medici van Guinee niet stiekem de grasmat prepareerden. Dat deden ze dus wel. Vier voor het ongetrainde oog onzichtbare dwergen begroeven „iets” bij de vier cornervlaggen.

Tegen het ochtendgloren werd de urine van de zwangere merrie als een tegengif in de vier hoeken van het veld gesprenkeld. Eerder had Alhaji met dezelfde urine al een cirkel getrokken rond het hotel waarin de tovermannen van Guinee verbleven. Zelfs de ontbijtstoelen had hij „behandeld”.

Maar Guinee sloeg terug. De spelers betraden de arena met „heilig water” in hun mond waarmee ze de grasmat en vooral hun zestienmetergebied betoverden. Tijdens de eerste helft kreeg Ghana geen bal erin.

Na overleg met enkele malams tijdens de rust brachten Nuru, Hudu, en Alhaji de tweede helft spreuken reciterend door terwijl ze zich op het doel van de tegenstander concentreerden. Dat maakte, uiteindelijk, het verschil.

Zou het aan de goede werken van de occultisten liggen dat tijdens de Afrika Cup het meest frivole voetbal op aarde wordt gespeeld?