Zuid-Spaanse kust besmeurd met olie

Zuid-Spaanse kust besmeurd met olie Algeciras, 12 febr. Een enorme olievlek besmeurt een strand in de buurt van Algeciras in het Zuiden van Spanje. Het vrachtschip New Flame, dat schroot vervoerde, kwam in augustus vorig jaar voor de kust van de Spaanse havenplaats tot zinken en lekt sinds kort olie. Olielekkages op zee komen regelmatig voor, vooral met tankers. In januari besloot het Franse gerechtshof dat het Franse olieconcern Total een boete moest betalen van 192 miljoen euro voor schade aan het milieu als gevolg van een ramp met de olietanker Erika voor de kust van Frankrijk in 1999. Meer dan 20.000 ton olie lekte uit het schip. De grootste olieramp dateert waarschijnlijk uit 1989. Toen verongelukte de tanker Exxon Valdez in de wateren van Alaska en lekte bijna 41 miljoen liter ruwe olie in zee. Het opruimen van de olievlek kostte de Amerikaanse oliemaatschappij alleen al meer dan 2 miljard dollar. Foto AFP An oil spill lies on a beach on February 11, 2008 near Algeciras, southern Spain. The cargo ship New Flame which was carrying scrap metal sank off the coast of Algeciras in August 2007 and has been leaking fuel recently. AFP PHOTO/ JOSE LUIS ROCA AFP