Yahoo vindt bod Microsoft van 30 mld veel te laag

Yahoo heeft het overnamebod van Microsoft gisteren formeel afgewezen. Het internetbedrijf vindt het bod van 44,6 miljard dollar (30,7 miljard euro) „substantieel te laag”.

Andere redenen voor de afwijzing gaf het bedrijf niet, wat suggereert dat Yahoo wel openstaat voor een overname door het softwareconcern voor een hogere prijs.

Microsoft maakte anderhalve week geleden bekend internetbedrijf Yahoo te willen overnemen. Door de twee bedrijven te combineren, denkt het concern beter te kunnen concurreren met zoekmachinebedrijf Google, dat de online advertentiemarkt domineert.

Inmiddels is het bod in contanten en aandelen door de gedaalde beurskoers van Microsoft nog ongeveer 40 miljard euro waard, oftewel 28,90 dollar per aandeel. Yahoo vindt zichzelf meer waard, vanwege de sterke merknaam, het enorme internetpubliek, ‘toekomstige groeipotentie’ en de investeringen in het nieuwe advertentieplatform Panama. Dat laatste heeft tot nu toe overigens weinig opgeleverd.

In het weekend lekte al uit dat Yahoo een overnameprijs onder de 40 dollar onacceptabel vindt. In januari, vóór het bod van Microsoft, lag de koers van Yahoo nog op een dieptepunt van 19 dollar. Dat kwam mede doordat het bedrijf kort daarvoor bij de presentatie van de jaarcijfers moest bekendmaken dat herstel nog langer op zich zou laten wachten. Volgens anonieme bronnen die afgelopen weekend in verschillende zakenkranten werden geciteerd, vindt Yahoo dat Microsoft het bedrijf voor een lage prijs probeert te ‘stelen’.

In een reactie liet Microsoft weten het eigen bod „fair” te vinden en zich het recht voor te behouden om „alle nodige stappen” te zetten om het door te zetten. Microsoft zou zich ook direct tot de aandeelhouders van Yahoo kunnen wenden om bijvoorbeeld eigen afgevaardigden in het bestuur van Yahoo te benoemen. Hiermee loopt het softwareconcern wel het gevaar de werknemers van Yahoo van zich te vervreemden.

Een andere optie is het verhogen van het bod tot het bestuur van Yahoo zich erbij neerlegt. Maar sinds het bod is de koers van Microsoft zelf al 13 procent gedaald, wat aantoont dat zijn aandeelhouders voor de huidige prijs al weinig vertrouwen hebben in het plan.

Volgens zakenkranten heeft Yahoo in het weekeinde zijn eigen opties doorgenomen. Een daarvan is het sluiten van een samenwerking met Google voor zijn zoekactiviteiten. Google had al aangeboden Yahoo te helpen. Het is echter de vraag of mededingingsautoriteiten een samenwerking zouden toestaan.