Yahoo is veel meer waard, vindt het zelf

Yahoo wijst het bod van Microsoft af omdat het de biedprijs te laag vindt.

Maar andere kopers hebben zich nog niet gemeld.

Veel te laag. Zo verwijst internetbedrijf Yahoo het bod van Microsoft van 44,6 miljard dollar (28,8 miljard euro) naar de prullenmand. Het bedrijf bekijkt „alle strategische opties”, liet Yahoo gisteren weten.

Verschillende zakenkranten schreven dit weekeinde al dat Yahoo wil dat het softwareconcern zijn bod verhoogt van 31 dollar tot minstens 40 dollar per aandeel. Dat is twee keer zoveel als het aandeel Yahoo waard was in januari, vóór Microsoft zijn bod uitbracht. Yahoo vindt dat het meer waard is dan het bedrag dat Microsoft nu nog in gedachten heeft, onder andere vanwege het enorme internetpubliek, de sterke merknaam en de investeringen in zijn nieuwe advertentieplatform – dat tot nu toe overigens weinig heeft opgeleverd.

Microsoft kondigde anderhalve week geleden aan Yahoo te willen inlijven. Zo wil het softwareconcern zijn kwakkelende internetactiviteiten nieuw leven inblazen, om de strijd met Google aan te kunnen. Het zou verreweg de grootste overname worden door het softwareconcern ooit.

Analisten betwijfelen of Microsoft bereid en in staat is minstens 12 miljard dollar extra voor het internetbedrijf neer te tellen, zoals Yahoo wil. Sinds het bod daalde de koers van Microsoft al met 14 procent, waardoor het bod in contanten en aandelen nu al een paar miljard minder waard is. Volgens de Financial Times is Microsoft nu van plan zich direct tot de aandeelhouders van Yahoo te wenden om zijn vijandige bod door te zetten.

Het is de vraag hoeveel ruimte Yahoo heeft om te manoeuvreren. Aandeelhouders beginnen hun geduld met het concern te verliezen. Onlangs moest topman Jerry Yang nog aankondigen dat het herstel van het bedrijf langer duurt dan verwacht, wat de koers deed kelderen.

Over de ‘strategische opties’ die Yahoo overweegt, wordt druk gespeculeerd. Men denkt aan een partnerschap met zoekmachinebedrijf Google, al is de vraag of mededingingsautoriteiten dit zouden goedkeuren. Volgens The Times zou Yahoo fusiegesprekken willen aanknopen met internetbedrijf AOL, iets wat het bedrijf volgens de krant al eerder heeft gedaan. Maar tot nu toe hebben zich voor Yahoo nog geen serieuze redders in nood gemeld.

Lees de verklaring van Yahoo via nrcnext.nl/mijnnext