Wolkenvelden

Een stevig hogedrukgebied blijft tot na het weekeinde bij ons in de buurt, en dat betekent een volharding van de droge en kalme weercondities. Het zal wel een stuk killer worden, met daarbij morgen en donderdag behoorlijk wat bewolking. Die bewolking hing vandaag al deels over de noordoostelijke provincies, en zal zich in de loop van vanavond en vannacht over het land uitspreiden. Daar zit ook mist bij. De temperatuur zakt naar waarden rondom het vriespunt.

Morgen is het in de ochtend overwegend bewolkt, met verspreid mist. In de middag lijkt vanuit het zuidoosten de bewolking wat open te breken. Daar waar de mist nauwelijks van wijken weet, zal het niet verder opwarmen dan tot een graad of 4, elders wordt het 6 of 7 graden. Donderdag verandert er weinig in het algehele beeld. Wel zou er ’s ochtends in het zuiden nog af en toe ruimte voor zon kunnen zijn. Beide dagen waait het nauwelijks. Vanaf vrijdag steekt een licht oostelijk briesje op. De bewolking wordt weggeduwd en de zon keert overtuigend terug. Wel bevinden we ons in een wat koudere luchtsoort. Ondanks de uitbundige zonneschijn wordt het dan ook niet veel warmer dan 4 of 5 graden. Ondertussen stroomt vanaf vrijdag diepvrieskou langs de oostflank van Europa. In de Baltische staten, oostelijk Polen, Roemenië en Bulgarije gaat het fors vriezen. Ook in een stad als Istanbul wordt het tamelijk ijzig, met daar komend weekeinde temperaturen rond het vriespunt.