Website over gamegedrag kinderen

Een nostalgisch plaatje van Pacman staat op de homepage van de nieuwe website weetwatzegamen.nl, die gisteren werd gelanceerd. Dit klassieke computerspel uit 1980 waarin je als speler met een ‘happertje’ zoveel mogelijk muntjes moest opeten, kennen de meeste ouders met jonge kinderen nog wel. Uit onderzoek van TNS Nipo in opdracht van Digibewust blijkt ook dat ze weten wat de favoriete games zijn van hun schoolgaande kinderen.

Toch vindt ruim de helft van de ouders, zo blijkt uit datzelfde onderzoek, dat ze te weinig kennis heeft van gamen. En dat leidt soms tot een verschil van inschatting. Slechts 17 procent van de ouders vindt de games die hun kinderen spelen gewelddadig, terwijl 34 procent van de kinderen dat oordeel is toegedaan.

Op de door Digibewust gelanceerde website staat handzaam en helder beschreven welke soorten games er bestaan en welke ervaringen kinderen ermee opdoen. Ook is er een verklarende woordenlijst voor ‘gamedummies’. Deskundigen komen aan het woord, maar ook de ouders. „Voor ieder uur dat Sam (6) buiten speelt mag hij een half uur gamen”, blogt zijn moeder. Sam denkt graag groot en heeft al berekend dat hij 150 uur mag gamen als hij 300 uur heeft buiten gespeeld. De regel is dat hij pas na het eten mag gamen. Als hij ’s ochtends opstaat, schreeuwt hij al: „Ik heb al gegeten mam!”

Mirjam Keunen

Kijk voor de nieuwe website:www.weetwatzegamen.nl