Wacht niet, word moeder

Een verstandige meid plant haar zwangerschap op tijd. Dat is wat gynaecologen en politici zeggen. Maar zij hebben gemakkelijk praten. Hoe doe je dat als vrouw, als je ook nog wilt werken en ambitie hebt?

Ooit wel eens gedacht aan deze oplossing? Begin met kinderen tijdens je studie. Ik ben 24 jaar, moeder van een zoontje van anderhalf en ik doe een universitaire studie. En daarnaast werk, hobby’s en feestjes. En ik kan uit eigen ervaring vertellen dat het niet alleen leuk is, maar ook slim, om een jonge moeder te zijn. De onvermijdelijke slapeloze nachten zijn geen probleem: die heb je als 24-jarige zonder baby ook wel.

Als student heb je genoeg energie, zeeën van vrije tijd en flexibele roosters. En Prenatal liegt; een baby hoeft helemaal niet duur te zijn. De overheid betaalt de crèche, oma koopt een kinderwagen en vriendinnen willen oppassen. Een rijtjeshuis met tuin hebben we nog niet, maar voor een baby is dat geen enkel probleem. Dat komt later wel. En als belangrijkste punt: volgens mij is jong moederschap goed voor je carrière.

Als ik 27 ben, gaat mijn eerste kindje (mochten er meer komen) al naar school. Vanaf dat moment heb ik ieder jaar dat ze ouder worden, meer vrijheid, meer tijd om carrière te maken. Ik zal nooit last krijgen van een tikkende biologische klok, hoef er nooit tussenuit voor zwangerschapsverlof. Als ik veertig ben en leeftijdgenoten nog luiers verschonen, gaan mijn kinderen al bijna het huis uit. Dan ligt alles weer open.

Wacht niet, maar word nu moeder.

Wekelijks schrijft iemand op uitnodiging een brief aan de next-generatie. Pauline Bijster ( 24), studeert Algemene Cultuurwetenschappen en is freelance journalist.