Twee incidenten met Russische bommenwerpers

Een Russische bommenwerper is zaterdag drie minuten lang het Japanse luchtruim ten zuiden van Tokio binnengedrongen. De Japanse regering stuurde er meteen tweeëntwintig gevechtsvliegtuigen op af en diende een protest in bij de Russische ambassadeur in Tokio. De Russische luchtmacht ontkent evenwel dat sprake is van schending van het Japanse luchtruim.

Diezelfde dag onderschepten in het westelijk deel van de Stille Oceaan Amerikaanse gevechtsvliegtuigen twee Russische bommenwerpers die op ongebruikelijk korte afstand van het Amerikaanse vliegdekschip USS Nimitz en de kruiser USS Princeton vlogen. Het is voor het eerst sinds 2004 dat Russische Toepolevs zo dicht bij een Amerikaans oorlogsschip hebben gevlogen. Vier F-16’s escorteerden de Russische toestellen uit het gebied.

In de Koude Oorlog kwamen Russische vluchten boven Amerikaanse schepen regelmatig voor, maar sindsdien zijn ze zeldzaam. Wel heeft de Russische luchtmacht sinds vorig jaar zijn oefenvluchten buiten het Russische territorium hervat. In de jaren negentig moesten die worden gestaakt wegens gebrek aan brandstof.

Met de vluchten buiten zijn eigen territorium wil Rusland de wederopleving van zijn grootmachtstatus benadrukken.

In reactie op dit spierballenvertoon heeft de NAVO Rusland eind vorige week verzocht in het vervolg van tevoren te waarschuwen als het militaire oefeningen buiten zijn grondgebied houdt. Ook hebben enkele ministers van Defensie van NAVO-lidstaten de Russen opgeroepen hun dreigende taal tijdens meningsgeschillen met hun landen te matigen.

Het incident in de Stille Oceaan vond plaats in een sfeer van toenemende spanningen tussen de Verenigde Staten en Rusland over Amerikaanse plannen voor de stationering in Polen en Tsjechië van een verdedigingssysteem tegen inkomende raketten uit Iran.

Het incident in Japan zou als reden kunnen hebben dat vorige week in Japan de jaarlijkse betoging werd gehouden tegen de Russische annexatie van de Koerilen-eilanden in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog. Rusland schond in 2006 voor het laatst het Japanse luchtruim ten noorden van het eiland Hokkaido, in de buurt van de Koerilen.