‘Talibaan geen gevaar’

De Talibaan vormen geen bedreiging voor westerse landen. Burgers in NAVO-landen zouden hun regeringen daarom onder druk moeten zetten om hun troepen uit Afghanistan terug te trekken. Dat vindt de leider van de Talibaan, Mullah Omar, volgens een woordvoerder die in het verleden herhaaldelijk namens de voortvluchtige Talibaanleider heeft gesproken.

De Talibaan-leider zegt dat de Amerikaanse regering in Afghanistan heeft gefaald en daarom NAVO-landen heeft gevraagd om meer militairen naar Afghanistan te sturen. In totaal zijn er nu 57.000 westerse militairen in Afghanistan.

„We hebben het recht om ons land te verdedigen”, zou Mullah Omar hebben gezegd. „We zijn geen bedreiging voor andere landen, maar we moeten van onze rechten gebruikmaken als ons land wordt bezet door buitenlandse troepen.”

Mullah Omar lijkt vooral te proberen de Talibaan te onderscheiden van de terreurorganisatie Al-Qaeda. „We streven naar een normale, wettige relatie met andere landen en vormen voor niemand een bedreiging”, aldus Mullah Omar. „Amerika schetst van de Talibaan een beeld als zouden wij een bedreiging zijn voor andere landen, en probeert met dit soort propaganda andere landen te gebruiken voor zijn eigen belangen.” (AFP, Reuters)