Spionnen werkten voor geld en moederland

Iedereen wil wel toegang tot Amerikaanse defensie- en bedrijfsgeheimen, maar de Chinezen gaan wel heel vastberaden en systematisch te werk. Dat zei een Amerikaanse aanklager, nadat justitie gistermiddag in twee losstaande zaken verdachten aanhield voor het verzamelen en doorgeven van geheime informatie. Vangst: drie Chinezen en één Amerikaan.

In de eerste zaak werd de 51-jarige medewerker Gregg Bergersen van het Pentagon opgepakt. Deze beleidsanalist op het terrein van wapensystemen had tot op hoog niveau toegang tot defensiestukken, waaronder bijvoorbeeld alle leveringen van wapens aan Taiwan voor de komende vijf jaar. De informatie verkocht hij aan een Taiwanese meubelverkoper in New Orleans, die het weer via een tussenpersoon aan de Chinese regering doorspeelde.

Ook de Taiwanese meubelhandelaar en zijn Chinese tussenpersoon zijn opgepakt. Hun hangt een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd voor het „leveren van defensie-informatie aan een buitenlandse regering”. Pentagon-medewerker Bergersen kan maximaal 10 jaar cel krijgen.

In de tweede zaak, waarin volgens justitie toevallig op dezelfde dag arrestaties werden verricht, werd een 72-jarige ex-medewerker van Boeing aangehouden. De man, van Chinese komaf, verzamelde op verzoek van de Chinese regering al vanaf 1979 gegevens over het Spaceshuttleprogramma en over verschillende soorten vliegtuigen. „Als bijdrage aan het moederland”, zo schreef de verdachte in een brief die justitie heeft onderschept.

De FBI tapte langere tijd de telefoon en e-mail van alle verdachten. Ook werden ze tijdens ontmoetingen geschaduwd en afgeluisterd. Tijdens een van de ontmoetingen tussen Bergersen en de meubelverkoper, drukte Bergersen hem op het hart hun deal geheim te houden. „Anders moet ik naar de gevangenis. En ik wil niet naar de gevangenis.” De Taiwanees antwoordde volgens de FBI grinnikend: „Ik zou waarschijnlijk ook naar de gevangenis moeten.”