Spaarder zet zijn geld vast

Nederlanders hebben het afgelopen jaar voor een aardverschuiving op de spaarmarkt gezorgd. Zij hebben voor 40 miljard euro spaargeld overgeboekt naar deposito’s met een vaste langere looptijd die meer rente geven.

Per eind vorig jaar hadden zij meer dan het kwart van hun totale spaar- en depositogeld van 246 miljard euro op deze spaarrekeningen met vaste looptijd gezet. Eind 2006 was het aandeel van deposito’s nog maar 10 procent, zo blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank over de spaargelden.

Consumenten worden bij het overhevelen geholpen door websites die rentevergelijkingen geven, zoals een nieuwe site van mede-oprichter van de Vrekkenkrant Hanneke Van Veen, die in januari meer dan 230.000 bezoekers trok. Volgens haar zijn het „geniepige beleid” van de grote banken en de malaise op de aandelenmarkt belangrijke oorzaken voor de miljardenverschuivingen.

De vlucht naar deposito’s met hogere rente komt op een moment dat banken kampen met de stroppen van de Amerikaanse kredietcrisis die hen afschrikt elkaar geld te lenen. Zij betalen liever een hogere rente voor spaartegoeden met een langere looptijd.

Eind 2007 stond bijna 64 miljard euro op deposito’s met vaste looptijd. Het totale bedrag op spaar- en depositorekeningen van 246 miljard euro ligt inmiddels 34 miljard euro hoger dan de Nederlandse staatsschuld (212 miljard euro per eind januari). De bedragen op spaarrekeningen en deposito’s zijn nog exclusief particuliere beleggingen, huizenbezit en pensioen- en levensverzekeringen.

Spaargeld: pagina 17