Reagan en ‘The Day After’

De kernwapenwedloop was overzichtelijk tot er meer terroristen kwamen, aldus Richard Rhodes’ Arsenals of Folly (Knopf,€33,50) Zie pagina 7

De kernwapenwedloop was overzichtelijk tot er meer terroristen kwamen, aldus Richard Rhodes’ Arsenals of Folly (Knopf, € 33,50).

‘Ronald Reagan lag niet wakker van de duizelingwekkende nucleaire arsenalen die hij en zijn voorgangers aan de ene kant en de Sovjet-leiders aan de andere kant tegen elkaar in stelling hadden gebracht. Totdat hij de televisiefilm The Day After zag. De doorgaans opgewekte president raakte er „zwaar gedeprimeerd” van, vertrouwde hij zijn dagboek toe. De anekdote wordt verteld door Richard Rhodes, in zijn fascinerende geschiedenis van de nucleaire wapenwedloop in de Koude Oorlog, Arsenals of Folly.

Rhodes vertelt met allerlei huiveringwekkende details hoe de twee supermachten elkaar in de decennia na de Tweede Wereldoorlog niet alleen opzweepten tot de opbouw van steeds grotere, levensgevaarlijke arsenalen, maar ook hoe ze herhaaldelijk aan de rand van een kernoorlog kwamen. Weliswaar was een kernoorlog niet te winnen, erkende bijvoorbeeld president Eisenhower, maar het was zaak om „strategisch overwicht” te houden en de tegenstander door „afschrikking” af te houden van aan aanval’, schrijft Juurd Eijsvoogel.