Plan voor SOS-dienst met 700 huisartsen

Vier Nederlandse artsen hebben zich vanochtend per email gemeld bij Arnold Verhoeven in Zuid-Frankrijk na een bericht in het Algemeen Dagblad. „Ze willen allemaal werken bij mijn nog op te richten dienst SOS Artsen in Nederland”, vertelt hij telefonisch.

Verhoeven wil binnen een half jaar een dienst uit de grond stampen die patiënten in noodgevallen binnen een uur een huisarts levert. In Frankrijk bestaat zo’n dienst al veertig jaar.

Verhoeven (52) en zijn vrouw komen regelmatig in Nederland voor hun zieke ouders en merken dat huisartsen hier vrijwel nooit meer bij patiënten thuis komen, laat staan ‘s nachts. „Iedereen ergert zich daar aan. Je hebt geluk als je een huisarts na drie uur ’s middags kunt bereiken.”

De afgelopen maanden heeft hij overlegd met Zorgverzekeraars Nederland en het ministerie van Volksgezondheid en volgende week praat hij met de Nederlandse Zorg Autoriteit die volgens Verhoeven allemaal enthousiast zijn over zijn plannen.

Hij wil een landelijk dekkend netwerk van ongeveer zevenhonderd huisartsen bieden die dag en nacht binnen afzienbare tijd huisbezoeken kunnen afleggen.