Oude mannen moeten niet stilzitten

Mannen van in de zeventig moeten niet precies dezelfde dingen doen om gezond te blijven als hun jongere seksegenoten. Op jongere leeftijd is het bijvoorbeeld goed voor de gezondheid om één of twee glazen alcohol per dag te drinken, maar voor 70-plussers maakt dat niet meer uit. Een te hoog cholesterolgehalte is ook niet meer gevaarlijk voor 70-plussers. Het slikken van cholesterolverlagers door gezonde 70-plussers die een te hoog cholesterol hebben, maar verder gezond zijn, is dus waarschijnlijk volslagen nutteloos. Dat blijkt uit de Physicians’ Health Study, een langlopend onderzoek naar de gezondheid van Amerikaanse mannelijke dokters. Voor dit onderzoek zijn de gegevens gebruikt van de artsen die vóór 1915 werden geboren. Hun lotsanalyse verscheen gisteren in het Amerikaanse medisch-wetenschappelijke tijdschrift Annals of Internal Medicine.

Van de zeventigplussers die niet roken, niet te dik zijn, voldoende bewegen en geen hoge bloeddruk of suikerziekte hebben, haalt net iets meer dan de helft de negentig. Wél roken én veel te dik zijn halveert de kans op het vieren van de 90ste verjaardag. Voeg daarbij een hoge bloeddruk, suikerziekte en stilzitten en de 70-plusser weet voor 96 procent zeker dat hij nooit negentig zal worden.

Dik zijn is overigens alleen slecht voor wie obees is, dat wil zeggen voor wie een body mass index (BMI) bóven de 30 heeft. Gewoon overgewicht (een BMI van 25 tot 30) verlaagde de kans van 70-plussers om de 90 te halen niet.

Dat een te hoog cholesterolgehalte voor 70-plussers niet gevaarlijk meer is, was ook al wel uit andere onderzoeken gebleken, hoewel niet uit alle. Veel discussie is er ook al geweest over de vraag of het nog goed voor zeventigers is om intensief te bewegen, om meer te doen dan de dagelijkse wandeling met de hond. Uit dit onderzoek blijkt dat een paar keer per maand tot vrijwel iedere dag sporten de kans op de dood voor het 90ste jaar met 20 tot 30 procent verlaagt.

Het ontbreken van een partner en sociale contacten wordt vaak genoemd als risicofactor voor vroege sterfte, maar de langer en korter levende dokters in dit onderzoek verschilden niet in hun sociale contacten.

Rectificatie / Gerectificeerd

Correcties en aanvullingen

Het artikel `Oude mannen moeten niet stilzitten` (NRC Handelsblad, Wetenschapspagina 12 februari) verwijst naar een publicatie in Annals of Internal Medicine. Het stuk staat echter in Archives of Internal Medicine.