Openbaar Ministerie eist opnieuw twintig jaar tegen Guus K.

DEN HAAG. Tegen de Nederlandse zakenman Guus K. is gisteren bij het Gerechtshof in Den Haag twintig jaar cel geëist. De zakenman werd in juni 2006 tot acht jaar celstraf veroordeeld wegens illegale wapenleveranties, maar werd vrijgesproken voor medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden. Justitie wil de zakenman nu alsnog voor oorlogsmisdaden veroordeeld krijgen. K. smokkelde in de periode 2000-2003 wapens Liberia in voor het regime van toenmalig president Charles Taylor. Het regime-Taylor voerde toen een bloedige strijd tegen rebellen. K. heeft volgens justitie uit geldzucht gehandeld door zijn zakelijke belangen in het land veilig te stellen. „Hij had ook weg kunnen gaan, maar koos er bewust voor zakelijk actief te blijven, daardoor koos hij er ook voor zich in de strijd te mengen”, zegt het Openbaar Ministerie. De advocaat van K. komt op 18 februari aan het woord. (ANP)