Oorlog in Irak

September 2005: BNN kondigt het programma Spuiten en Slikken aan. Toenmalig minister van Jusititie Donner (CDA) noemt het programma bij voorbaat „één grote reclamespot voor drugsgebruik” die „maatschappelijk risicovol” is en onderzoekt of de show verboden kan worden. Vijf seizoenen later heb ik de makers nog niet één keer kunnen betrappen op één onheuse kwalificatie van drugs. Het gros wordt zelfs afgeraden.

Lesje geleerd?

Mei 2007: BNN gaat op televisie een nier vergeven in De Grote Donorshow. Kamerlid Joop Atsma (CDA) is „aangeslagen” door het plan. „Verkeerd en verwerpelijk” noemt hij het programma ruim een maand vóór uitzending en eist onmiddellijk een verbod. De show blijkt nep, wordt verkozen tot tv-moment van het jaar en levert ruim 12.000 nieuwe orgaandonoren op.

Lesje geleerd?

November 2007: Geert Wilders zegt te werken aan een film over de Koran. Minister van Justitie Hirsch Ballin (CDA) is „zeer bezorgd” en laat zijn departement onderzoeken of uitzending op tv kan worden verhinderd. De politie wordt geïnstrueerd om aangiftes van „niet strafbare feiten” te registreren. Premier Balkenende (CDA) ziet een „forse crisis”. Tot op heden weet niemand iets over de film, behalve dan dat-ie Fitna heet en twee keer is uitgesteld.

Lesje geleerd?

Januari 2008: BNN wil de pornoklassieker Deep Throat uitzenden. Joop Atsma (CDA) rept over „aanzetten tot geweld in bed”. Over de film zegt de SGP: „Wie het tonen van blote lijven verwart met vrije meningsuiting, heeft een bril nodig.” De ChristenUnie noemt het plan „walgelijk” en wil uitzending voorkomen, niet gehinderd door het feit dat de BBC Deep Throat twee jaar geleden al uitriep tot „een van de meest invloedrijke films aller tijden”.

Lesje niet geleerd dus.

Zie hier mijn eigen, bescheiden onderzoekje naar de Nederlandse deelname aan de oorlog in Irak. Niks: ‘erin gerommeld’ door de VS. Gewoon: dat vertrouwde neusje voor broodnodige voorzorgsmaatregelen van onze christelijke hoeders van de wereldorde. Ik weet zeker: die Powerpoint van Powell over massavernietigingswapens was toen al slechts voor de vorm.

Preventief brouilleren heet dat in christelijke kringen.

Rob Wijnberg

    • Rob Wijnberg