‘Onze muziek reageert op de buitenwereld’

British Sea Power hanteert zijn eigen definitie van rock. Met dansende beren en opgezette dieren op het podium en originele onderwerpen voor liedjes.

Foto Roger Cremers Yan (Scott Wilkinson) en Hamilton (Neil Wilkinson) van British Sea Power: „Wij houden er onze eigen definitie van rock op na.” Foto Roger Cremers Nederland, Amsterdam, 13-12-2007 Yan (Scott Wilkinson) - Vocals, guitar en Hamilton (Neil Wilkinson) - Bass, vocals, guitar van British Sea Power. PHOTO AND COPYRIGHT ROGER CREMERS Cremers, Roger

,,Ik hou van nachtelijke wandelingen door het bos”, zegt Yan (Scott Wilkinson), zanger-gitarist in British Sea Power. ,,Angstaanjagend kan dat zijn. Je denkt dat je volwassen bent en je kinderlijke angsten achter je gelaten hebt, maar in zo’n donker woud slaan ze keihard terug.”

Voor het Engelse kwartet British Sea Power blijven intense ervaringen niet beperkt tot de rock. Vandaar de titel Do You Like Rock Music? voor een opvallende derde plaat. ,,Wij hanteren onze eigen definitie van rock”, zegt Yan. ,,Het hoeft niet eens op muziek te slaan. Als je een wandeling maakt door de natuur, en wellicht nog een wild dier ziet ook, kan je dat een opwindend gevoel bezorgen. Hetzelfde effect als een sterk liedje of een goed concert. Rockmuziek is onderhand een zak clichés geworden, beroofd van alle kracht. Die proberen wij terug te halen door nieuwe onderwerpen en ideeën in de rock te brengen.”

Hier en daar op Do You Like Rock Music? lijkt de band uit Brighton commentaar te geven op de grote gebaren van stadion- en festivalrock. Meeslepende refreinen, geknipt om massaal mee te brullen, doemen op uit een opwindend spel van dynamiek en rauwe randjes. Op zulke momenten klinkt British Sea Power even ‘arty’ als groots, mede door de manier waarop is geschreven en opgenomen: in een verlaten watertoren, bij Ipswich, een verlaten fort in Cornwall, de Hotel 2 Tango-studio in Montreal en vervolgens trok de band naar een studio aan de rand van een uitgestrekt Tsjechisch woud. Weg van professionele, nette studio’s ‘vol mensen die vertellen hoe we moeten klinken’. „Ons idee was: als we de plaat op een avontuurlijke manier opnemen, op verre plekken waar platenbonzen ons niet op de vingers kijken, moet dat een beter resultaat opleveren.”

British Sea Power is niet bang voor een kunstzinnige aanpak. Optredens worden opgesierd met onverwachte elementen als dansende beren en opgezette dieren. De liedjes, lang uitgesponnen soms, kennen vreemde, prikkelende details. ,,We hebben het nodige opgestoken van Krautrock en psychedelica”, zegt Hamilton (Neil Wilkinson), het jongere broertje op bas, Neil Wilkinson.

Yan en Hamilton zingen over minder voor de hand liggende onderwerpen. Waving Flags handelt over de instroom van goedkope arbeidskrachten uit Oost-Europa. Yan: ,,Het is een welkomstlied voor die mensen, want we denken dat ze iets interessants te bieden hebben. We hebben altijd al grote interesse gehad voor Midden- en Oost-Europese cultuur.” Lights Out For Darker Skies gaat over de toenemende ,,lichtvervuiling”, ,,dat heeft ook invloed op de vogeltrek, denk daar niet te licht over.”

,,Er is tegenwoordig niet veel muziek die reageert op de buitenwereld”, zegt Yan, ,,het gaat altijd over muziek, over mode, of over iemands persoonlijke gevoelens. Maar het is belangrijk om je te bekommeren om de wereld om je heen. Wij stoppen allerlei feiten, onderwerpen en details van vandaag de dag in onze muziek. Ik vind het een prettig idee dat onze plaat, als je ’m over tientallen jaren nog eens afstoft, iets over deze tijd zegt.”

Cd Do You Like Rock Music? (Rough Trade, distr. Konkurrent) Optredens: 16/2, Rotown Rotterdam, 17/2, Paradiso Amsterdam