Onderzoek naar gebruik vervuilde instrumenten

Utrecht, 12 febr. De Inspectie voor de Gezondheidszorg stelt een onderzoek in naar de recente incidenten met onderzoeksinstrumenten die niet volgens de regels zijn gereinigd. Dat heeft een woordvoerster van de inspectie laten weten. Gisteren werd bekend dat Ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk vierhonderd patiënten heeft opgeroepen voor bloedonderzoek, nadat bekend was geworden dat een onderzoeksinstrument niet volgens de regels was gereinigd. Vorige week riep het Rijnland Ziekenhuis in Leiderdorp ruim driehonderd patiënten terug voor controle, nadat was gebleken dat een naaldgeleider niet goed was ontsmet. De inspectie stelde in 2004 vast dat de reiniging en desinfectie van instrumenten voor inwendig onderzoek onvoldoende was verbeterd. De inspectie wil dit jaar een vervolgonderzoek houden