Oekraïense leider praat met Poetin over gasdispuut

De Oekraïense president Joesjtsjenko heeft vandaag precies vijf uur de tijd om een gasruzie met Rusland te voorkomen. Vandaag onderhandelt hij met president Poetin in Moskou over een uitkomst voor het jongste gasconflict waarin de twee landen sinds vorige week verzeild zijn.

Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom dreigde vorige week met een gasstop omdat Oekraïne zijn rekeningen niet zou hebben betaald. De schuld zou opgelopen zijn tot 1,5 miljard dollar (1 miljard euro). Naftogaz, het Oekraïense gasbedrijf dat de gaslevering in het land verzorgt, ontkent de aantijgingen. Volgens Naftogaz zou Gazprom niet de beloofde hoeveelheid gas geleverd hebben.

In januari 2006 draaide Gazprom ook al eens de gaskraan naar Oekraïne dicht, omdat dat land niet wilde instemmen met een tariefsverhoging. In Europa werd dit echter uitgelegd als politieke druk van het Kremlin, dat met een belang van 51 procent Gazprom de facto controleert. Rusland zou de voormalige Sovjetstaat willen straffen voor zijn nieuwe pro-westerse koers. De gasstop leidde tot leveringsproblemen in grote delen van Zuid-Europa. 80 procent van het Russische gas dat Europa importeert, wordt via Oekraïne getransporteerd. Sindsdien is in Europa de discussie opgelaaid over de groeiende afhankelijkheid van Russische energie.

De ontmoeting tussen de regeringsleiders stond overigens al langer gepland. Oekraïne wil opnieuw onderhandelen over de tarieven voor het vervoer van Russisch gas naar Europa. Daarnaast zou met name premier Timosjenko afwillen van de „corrupte” tussenhandelaren die nu het monopolie op de thuismarkt beheersen. Zoals Rosukrenergo, waarin Gazprom een belang heeft van 50 procent.