Nooit topspeler maar wel een topcoach

PSV raakte na het vertrek van Ronald Koeman in een sportief verval.

Onder Sef Vergoossen (60) is de rust terug en stevent de club af op de titel.

Sef Vergoossen op het trainingsveld. „Een minpunt van Vergoossen? Zijn snor”, zegt assistent Dwight Lodeweges. Foto Bas Czerwinski Seizoen 2007-2008 eindhoven 07-01-2008 training van psv op de herdgang met de nieuwe trainer Sef Vergoossen. Claessens, John

Jan Reker komt midden in een gesprek over de kwaliteiten van Sef Vergoossen opeens zelf met een opvallende constatering. „Als ze het nu bij de KNVB hebben over de ideale opvolger van Marco van Basten, dan moeten ze Vergoossen nemen. In mijn ogen de ideale bondscoach”, zo stelt de algemeen directeur van PSV over de huidige trainer van de Eindhovense voetbalclub. „Hij schept duidelijkheid, brengt rust en dwingt respect af. In korte tijd heeft hij zijn kwaliteiten bij PSV alweer bewezen.”

Josefus Gerardus Dominicus Vergoossen (60) is sinds 2 januari van dit jaar hoofdtrainer van PSV. Na het vertrek van Ronald Koeman kwam de clubleiding onverwachts in de problemen toen beoogde opvolgers als Martin Jol, Fred Rutten en Huub Stevens niet per direct naar Eindhoven wilden komen. Jan Wouters nam de honneurs waar, maar snel bleek dat de assistent niet de geschikte man was om het seizoen succesvol ten einde te brengen.

Reker toverde op 19 november vorig jaar een verrassende oplossing uit zijn hoge hoed: Stevens werd voor volgend seizoen vastgelegd en Vergoossen moest de rol van tussenpaus vervullen. Zo trad Vergoossen, die in het verleden aanbiedingen van Ajax (als hoofd opleiding) en PSV (begeleiden van talenten) had afgeslagen, alsnog in dienst van een Nederlandse topclub.

Binnen de selectie van PSV ontstond eind vorig jaar onrust over de ontstane situatie. Binnen één seizoen zou het gezelschap na Koeman en Wouters met weer een andere trainer te maken krijgen. Vergoossen, trainer van het Japanse Nagoya Grampus Eight, wie was dat dan wel? Viceaanvoerder Carlos Salcido geeft eerlijk toe dat hij twee maanden geleden nog nooit van de Limburgse trainer had gehoord. „Eind vorig jaar zaten we in een lastige periode. De resultaten waren niet goed. We konden weinig anders doen dan afwachten. Met Vergoossen is de rust teruggekeerd. Hij geeft je veel vrijheid. Bovendien verdiept hij zich in de mens achter de voetballer. Hij is een goede trainer”, zegt de Mexicaanse verdediger.

Vergoossen was zaterdag de grote afwezige bij het duel met SC Heerenveen (1-1). De trainer lag thuis in het Limburgse Aalbeek ziek op bed. Toeval of niet, maar PSV kende na imponerende zeges op Feyenoord, Ajax en AZ zonder de hoofdtrainer een mindere dag. Assistent Dwight Lodeweges nam met Jan Wouters de taken over. De in Canada geboren oud-voetballer werkte de voorbije jaren nauw samen met Vergoossen, bij Al Jazeera en Nagoya Grampus Eight. „In de Verenigde Emiraten en Japan waren Sef en ik zo’n beetje met elkaar getrouwd. We konden boos op elkaar worden zonder dat we een hekel aan elkaar kregen”, stelt Lodeweges lachend. „Ik denk dat we elkaar goed aanvullen. Ik probeer hem aan het denken te zetten. Ik stel hem vragen, daag hem soms uit. En daar trekt hij dan zelf zijn conclusies uit.”

Lodeweges kwalificeert Vergoossen als „toptrainer”. „Kijk wat hij bij PSV in een paar weken heeft neergezet”, zegt de oud-coach van FC Zwolle en FC Groningen. „Hij komt als onbekende vanuit Japan voor een nieuwe groep te staan. In een paar dagen wist iedere speler waar hij aan toe was. De afspraken waren direct helder. Het klinkt misschien simpel, maar daar hebben voetballers behoefte aan. Ik ben er absoluut van overtuigd dat hij een topcoach is. Hij is met Genk toch ook kampioen geworden? Maar in Nederland gaan ze nu eenmaal eerder af op grote namen of trainers die zelf hoog hebben gevoetbald.” Lachend: „Een minpunt van Vergoossen? Zijn snor.”

Vergoossen kan niet terugkijken op een loopbaan als profspeler. Hij haalde het eerste elftal van de Limburgse amateurclub RIOS (Rooms Is Onze Sport) in zijn geboorteplaats Echt. Oud-voorzitter Jo Heythuysen (76) kent Vergoossen van jongs af aan. Maar als hem wordt gevraagd wat voor type voetballer hij was, valt Heythuysen even stil. „Sef was een heel rustige jongen. Een sportieve speler. Op welke positie hij speelde zou ik niet meer weten. Als ik het me goed herinner was hij in de eerste plaats een wielrenner.”

Wielrennen was de grote passie van Vergoossen. De op één na jongste uit een gezin met negen kinderen was al volwassen toen hij zich op zijn favoriete sport stortte. Zijn ouders hadden het hem daarvoor verboden wegens de gevaren. Vergoossen reed tal van wedstrijden, maar een profcarrière was ook als wielrenner niet voor hem weggelegd. Hij besloot een opleiding aan het CIOS te volgen.

Vergoossen begon zijn loopbaan als trainer in 1978 als assistent bij VVV. Vanaf 1981 was hij vijf jaar hoofdtrainer in De Koel en later werd hij hoofd opleidingen in Venlo. Oud-profs Maurice Graef en Stan Valckx stonden in hun jeugdjaren soms uren achtereen met Vergoossen te trainen. „Die man was altijd op de club”, herinnert Graef zich. „Als ik een uurtje vrij had belde ik vaak het toenmalige talent Jay Driessen op om te ballen met Vergoossen. We zetten altijd drie pionnen op een muurtje. Wie ze er het eerst af schoot, had gewonnen. Vergoossen won altijd. Wat verder zijn voetbalkwaliteiten waren weet ik niet, maar hij had een fluwelen traptechniek.”

Valckx, de huidige technisch directeur van PSV, leerde Vergoossen zo’n 25 jaar geleden kennen bij VVV. „Ik heb vaak individueel met hem getraind. Ik kan wel zeggen dat ik destijds de basis heb gelegd voor mijn latere carrière”, stelt de twintigvoudig international. „We deden ook wel gekke dingen. Zaalvoetballen mocht absoluut niet. Maar Vergoossen liet ons wel een keer in de sneeuw langs De Koel langlaufen. Daaruit werd het idee geboren met een groepje te skiën. Samen met Vergoossen en Reker, die toen ook bij VVV werkte, en een paar spelers hebben we op de latten gestaan in Oostenrijk. Nu werken Vergoossen, Reker en ik bij PSV. Puur toeval, maar als je erover nadenkt is het wel heel leuk.”

Reker ging de voorbije decennia talloze malen met Vergoossen op vakantie. Johan Derksen, hoofdredacteur van Voetbal International, schilderde de twee onlangs af als ‘campingvrienden’. „Het is waar dat Vergoossen en ik elkaar ook privé goed liggen”, stelt Reker. „Het mooie aan hem is dat hij altijd en overal hetzelfde is. En het denken over voetbal staat nooit stil. Nog steeds stort hij zich volledig op zijn baan.”

Reker wil Vergoossen graag voor PSV behouden. Hij ziet in hem de man die talenten moet begeleiden naar het eerste elftal. Vergoossen, die meer tijd voor zichzelf en zijn gezin wil hebben, lijkt wel oren te hebben naar een dergelijke functie. Vrijdag vroeg hij zich ontstemd af waarom de Nederlandse profclubs zo weinig doen aan het begeleiden van talenten. Vergoossen: „Of ik daar straks zelf de aangewezen man voor ben bij PSV? Alles is mogelijk.”