Nationaal erfgoed nr. 1 afgebrand

Nationaal erfgoed nr. 1 afgebrand Seoul. Tussen flats en een drukke meerbaansweg in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul staan de overblijfselen van de Namdaemun-poort (1398). De houten overkapping van de zuidelijke stadspoort is bij een grote brand op zondag vrijwel geheel verwoest. De poort vormde onderdeel van de stadsmuur tijdens de Joseon-dynastie (1392-1910).Het is het oudste (grotendeels van) houten bouwwerk van de stad en werd in de jaren zestig geheel gerenoveerd. In 1962 kwam de poort bovenaan de lijst met nationaal erfgoed te staan. De politie heeft gisteravond een een 70-jarige man opgepakt op verdenking van brandstichting. De man zou in 2006 al zijn aangeklaagd voor het aansteken van het Changgyeong-paleis in Seoul. De man is volgens de politie „één van meerdere verdachten.” Foto AP/Lee Jin-Man South Koreans watch burnt out South Korea's No. 1 national treasure Namdaemun in Seoul, South Korea, Monday, Feb. 11, 2008. An overnight fire destroyed the 610-year-old landmark that was considered the top national treasure, officials said. Police said the cause of the blaze was unclear but one official said arson was suspected. (AP Photo/ Lee Jin-man) Associated Press

Tussen flats en een drukke meerbaansweg in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul staan de overblijfselen van de Namdaemun-poort (1398). De houten overkapping van de zuidelijke stadspoort is bij een grote brand op zondag vrijwel geheel verwoest.

De poort vormde onderdeel van de stadsmuur tijdens de Joseon-dynastie (1392-1910).Het is het oudste (grotendeels van) houten bouwwerk van de stad en werd in de jaren zestig geheel gerenoveerd. In 1962 kwam de poort bovenaan de lijst met nationaal erfgoed te staan.

De politie heeft gisteravond een een 70-jarige man opgepakt op verdenking van brandstichting. De man zou in 2006 al zijn aangeklaagd voor het aansteken van het Changgyeong-paleis in Seoul. De man is volgens de politie „één van meerdere verdachten.”