Ministerie eist 1,2 mln van school

De islamitische middelbare school Ibn Ghaldoun in Rotterdam moet ruim 1,2 miljoen euro terugbetalen aan het ministerie van Onderwijs. Dat schrijft staatssecretaris Van Bijsterveldt (Onderwijs, CDA) vandaag aan de Tweede Kamer.

De school heeft het terug te vorderen bedrag onrechtmatig besteed. Zo is het geld gebruikt voor reizen naar Saoedi-Arabië waaraan behalve leraren, personeel, leerlingen en ouders ook buitenstaanders hebben deelgenomen. Verder stonden er werknemers op de loonlijst die geen aantoonbare activiteiten hebben verricht voor de school. Ook heeft Ibn Ghaldoun een touringcar aangeschaft voor leerlingenvervoer.

Het is niet uitzonderlijk dat een school geld moet terugbetalen aan het ministerie. Onlangs moest een school in Leeuwarden nog 244.000 euro terugbetalen aan het ministerie wegens het geven van te weinig lessen. De terugvordering van 1,2 miljoen euro is wel uitzonderlijk hoog voor één middelbare school. De totale bekostiging van het Rijk aan Ibn Ghaldoun bedraagt bijna 6,6 miljoen euro.

Het geld dat Ibn Ghaldoun aan de onrechtmatige activiteiten heeft besteed, 1.235.224,13 euro, was bestemd voor onderwijs. Als de school het niet zelf terugbetaalt, verlaagt het ministerie de bijdrage met eenzelfde bedrag.

Uit het verweer van Ibn Ghaldoun blijkt dat de school de ondernomen activiteiten niet als misstanden ziet. Wel had de school al aangekondigd de gemaakte kosten voor de reizen naar Saoedi-Arabië terug te betalen. Bestuursvoorzitter Belgacem Naas zegt vandaag in een telefonische reactie dat hij niet kan reageren op het terug te betalen bedrag, omdat hij nog geen brief heeft ontvangen van het ministerie.