Lekker, schatje

Als de liefde beantwoord wordt, hoe hou je die dan in stand? Jij denkt natuurlijk dat ik koken ga roepen. Maar zo eenvoudig ligt dat niet. Ik geef onmiddellijk toe dat ik graag voor mannen kook. Mannen kunnen met zoveel meer gusto eten dan vrouwen. Ik vind het heerlijk om te zien wanneer een man met zijn hele wezen van eten geniet, stuk brood in de ene hand, glas wijn in de andere.

Je zou kunnen zeggen dat ik op etende mannen val. Maar waar ik helemaal niet op val, zijn kokende mannen.

Mannen die kunnen koken willen dat altijd net iets te graag bewijzen. Hebben ze het de hele avond over hoe mals die lamskoteletjes smaken die ze speciaal bij dat ene slagertje buiten de stad hebben gehaald en over hoe goed hun rodewijnjus wel niet is gelukt dankzij die fles Côtes de Nuits. En wil je net van tafel richting bank, zeggen ze: „Wacht, ik maak nog even een passievruchtensouffleetje met Grand Marniersorbetijs.”

Nee, doe mij maar een kookbarbaar. Zo’n nieuwerwetse retroman die nog nooit gehoord heeft van pastinaken of platte peterselie, maar die dankbaar en wellustig alles verschalkt wat je hem voorzet. Een die om de drie happen zegt „Lekker, schatje”, en dan niet per se wil weten of je nu wel of niet de groene kern uit de knoflook hebt verwijderd voor je hem fijnhakte.

Dus als je mij vraagt hoe je de liefde in stand houdt, is het antwoord weliswaar koken, maar dan alleen als ík de baas mag zijn in de keuken.

Wat ik in zo’n geval kook? Spaghetti aglio olio. Niet alleen omdat het mijn eigen lievelingspasta is, maar omdat het op een of andere manier bijna altijd ook de favoriet blijkt van mannen die ik leuk vind.

Het is eigenlijk een soort test. Vindt ’ie mijn aglio olio de lekkerste die hij ooit gegeten heeft, dan komt het met de rest ook wel goed. Begint ’ie te miepen waar de saus blijft, dat het te pittig is of, godbetert, vraagt hij om een mes? Kansloos.

Voor 2 personen:

200 g spaghetti

100 ml extra vergine olijfolie

3 tenen knoflook, in dunne plakjes

1 rode chilipeper, ínclusief zaadlijsten fijngesneden

een handje platte peterselie, fijngesneden.

Kook de spaghetti zeer al dente. Verwarm tweederde van de olijfolie in een steelpannetje en fruit hierin de knoflook zonder dat hij kleurt. Voeg de chilipeper toe en laat nog een minuut zachtjes pruttelen. Giet de spaghetti af en vang een half kopje kookvocht op. Doe de spaghetti terug in de pan, samen met het kookvocht, de knoflook-peperolie, de resterende extra vergine, zout naar smaak en de peterselie. Warm het geheel nog dertig seconden door en serveer direct.

Janneke Vreugdenhil

Wat kook jij voor degene op wie je verliefd bent? Vertel erover op www.nrcnext.nl/koken