Kosovo-Serviërs willen apart gebied

Belgrado. De Kosovo-Serviërs vormen komende zondag, als naar verwachting de Kosovo-Albanezen de onafhankelijkheid van Kosovo uitroepen, in het noordelijke gebied een ‘Servische Assemblee’. Die assemblee, een soort parlement, moet het initiatief nemen tot „de schepping van een aparte politieke en territoriale Servische entiteit met speciale banden met Servië”. Die entiteit is het gebied rond Mitrovica, dat grenst aan Servië. Het is het enige stukje Kosovo waar Servië de dienst uitmaakt. Dat meldde gisteren het Kosovaarse blad Zeri. Het nieuws sluit aan bij uitlatingen van de Servische minister voor Kosovo, Slobodan Samardzic, die zaterdag zei dat Servië zal proberen de controle te houden over het gebied dat bewoond wordt door Kosovo-Serviërs. Hij zei dat alle Serviërs die nu in Kosovo wonen er moeten blijven wonen „als burgers van Servië”. In en rond Mitrovica wonen circa 80.000 Serviërs. 60.000 andere Serviërs wonen in enclaves elders in Kosovo. Algemeen wordt gevreesd dat de laatste groep massaal naar Mitrovica en naar Servië zal trekken als Kosovo zich onafhankelijk verklaart. (VIP, AP)