‘Koevermans zou bij AZ altijd spelen’

Als voetballer Danny Koevermans bij AZ was gebleven, had hij dit seizoen alle wedstrijden gespeeld en een hoop doelpunten gemaakt. Dat zegt trainer Louis van Gaal van de ploeg uit Alkmaar in de vandaag verschenen editie van het tijdschrift Sportweek.

„Koevermans had voor mij niet weg gehoeven”, zegt Van Gaal in het tijdschrift. „Maar hij wilde zelf weg. Hij kreeg niet de garantie dat hij basisspeler zou zijn, maar die geef ik niemand. Een andere rol wilde hij niet, dat probleem heeft hij nu ook bij PSV.”

Koevermans maakte vorig seizoen 22 doelpunten voor AZ en was daarmee de meest productieve Nederlandse spits in de eredivisie. Zijn collega-spits Shota Arveladze scoorde 14 keer voor de ploeg uit Alkmaar. De Georgiër vertrok na het seizoen naar het Spaanse Levante, waarna AZ de Italiaan Graziano Pellè en de Braziliaan Ari haalde. Daarop vertrok Koevermans naar PSV.

Koevermans staat nu op elf competitietreffers. Pellè scoorde bij AZ drie keer, Ari maakte acht doelpunten. De ploeg van Van Gaal staat elfde, op zes punten van een plaats in de tweede play-offserie.

Van Gaal benadrukt in Sportweek dat de clubleiding van AZ hem nooit zal ontslaan op basis van alleen tegenvallende resultaten. „Het management en het bestuur geloven in mij. En dat is wederzijds. Als het grootste gedeelte van de spelersgroep echter niet meer wil doen wat ik van ze verwacht, dan stap ik op. Dat was ook de reden van mijn ontslag destijds bij de KNVB.”

Het contract van de oud-bondscoach bij AZ loopt tot medio 2010. Alleen als hij bondscoach kan worden van Nederland, Duitsland, Engeland, Argentinië of Spanje mag hij in 2009 vertrekken om zijn grote wens – het coachen van een nationale ploeg bij een WK – in vervulling te laten gaan. „Als geen van die landen op mijn pad komt, dan blijf ik net zo lief tot m’n 65ste bij AZ. Als de Alex Ferguson [manager van Manchester United, red.] van Alkmaar.”