Kinderopvang is in Nederland niet te duur

Met het argument dat kinderopvang hier te duur is, verklaarde de Zweedse hoogleraar Gustafsson in deze krant van 2 februari, het feit dat Nederlandse vrouwen zo weinig werken. Echter, zij slaat de plank mis.

Tot 2006 ging haar argument nog op en stonden de kranten nog vol van `dure kinderopvang`. Uitgerekend een minister van het door haar bekritiseerde CDA (De Geus) was verantwoordelijk voor de kentering in 2006 en 2007.

In 2006 en 2007 werd de kinderopvangtoeslag voor ouders verhoogd. Aanvullend werd in 2007 een regeling van kracht om werkgevers automatisch te laten bijdragen aan kinderopvang.

Het gevolg daarvan was een lastenverlichting voor ouders van honderden miljoenen. Gezinnen met een laag inkomen betalen in 2008 0,20 euro per opvanguur. Gezinnen met een modaal inkomen betalen 0,60 euro per opvanguur.

Het is dan ook niet verrassend dat niemand in Nederland nog klaagt over dure kinderopvang. In verhouding tot andere landen in Europa scoort Nederland goed. ”De kosten van fulltime kinderopvang voor twee kinderen zijn voor ouders inmiddels al lager dan in Denemarken, Engeland en Vlaanderen”, aldus een recent rapport over de kinderopvang in Nederland van ING (2007).

De arbeidsparticipatie van vrouwen is in 2006 op recordhoogte sinds het begin van deze eeuw.