Israël zet Hamas verder onder druk

Israël heeft gisteren de druk op de Palestijnse moslimfundamentalistische organisatie Hamas verder vergroot en gedreigd zo nodig haar greep op de Gazastrook met geweld ongedaan te maken.

Hamasleiders in de Gazastrook zijn intussen ondergedoken na hernieuwde Israëlische dreigementen hen te vermoorden om op die manier een einde te maken aan de raketbeschietingen op Israël. Daarbij werden twee dagen geleden twee Israëlische broers gewond. Het is „oorlog”, zei gisteren premier Olmert.

Minister van Defensie Ehud Barak zei op een besloten bijeenkomst van de parlementscommissie voor buitenlandse zaken dat het de regeringspolitiek is Hamas te verzwakken en „onder bepaalde omstandigheden zelfs ten val te brengen”, aldus een aanwezige. Tegen journalisten zei Barak later dat hij „niet ziet dat de Palestijnen Gaza teruggeven aan Fatah”, de organisatie van de Palestijnse president Abbas. Maar „ontwikkelingen van buitenaf zouden dit kunnen bewerkstelligen”.

Barak zei het leger opdracht te hebben gegeven om zich voor te bereiden op een grootscheepse operatie in de Gazastrook. Maar hij onderstreepte dat zo’n offensief niet onmiddellijk zal worden gelanceerd. In de tussentijd, zei hij, zal het leger „op elke manier opereren” om een einde te maken aan de raketbeschietingen.

Bij Israëlische lucht- en grondaanvallen om een einde te helpen maken aan de raketbeschietingen zijn de afgelopen twee jaar al bijna duizend militanten van Hamas en het kleine Islamitische Jihad gedood – 700 in de afgelopen 12 maanden, aldus Palestijnse functionarissen. Maar Israël mikt nu ook op politieke leiders; „iedereen, zonder uitzondering”, zei gisteren vicepremier Shaul Mofaz. Daarnaast heeft Israël de bevoorrading van de Gazastrook, waaronder de stroomleveranties, verminderd om de bevolking ertoe te bewegen het Hamasbewind ten val te brengen.

De dreigementen en maatregelen compliceren het door Washington gestimuleerde vredesproces, dat in de ogen van president Bush dit jaar een vredesregeling moet opleveren. Een naaste bondgenoot van Olmert, vicepremier Haim Ramon, zei gisteren dat het doel van het vredesproces niet zozeer een akkoord als wel „een beginselverklaring” is. (AP, Reuters)