Is drinken bij de maaltijd goed voor de spijsvertering?

Jacco de Pooter uit Rotterdam en zijn vriendin hebben tijdens het eten vaker een fiks „discussiepuntje”. Jacco’s vriendin drinkt tot wel twee glazen („niet alcoholisch”) bij de maaltijd; goed voor de spijsvertering, denkt ze. Jacco zelf meent dat veel drinken ongezond is, omdat het het eten zou „wegspoelen”. Wie heeft gelijk?

Jet Roffel, voorlichter van de Maag Lever Darm Stichting, verwijst naar de online folder Gezonde Spijsvertering, te downloaden via www.mlds.nl. De brochure begint met het persoonlijke relaas van een zekere Joep Grutters (39): „Vroeger was ik een echte junkfood- eter. Ik was gek op kroketten, patat, hamburgers en at verder alleen maar witbrood. Mijn eten spoelde ik weg met cola of bier. Als mensen zeiden dat ik ook eens sla moest eten, lachte ik ze uit en zei dat ik toch geen konijn was.”

Dat kon niet lang goed gaan, natuurlijk. Joep kreeg aambeien van de harde ontlasting en zuurbranden, vooral ’s nachts.

Te veel junkfood is voor niemand goed. Maar een of twee glaasjes cola of bier per dag is geen probleem, ook niet tijdens de maaltijd. En zeker water had Joep in combinatie met zijn vette hap gerust wat meer mogen drinken.

Gemiddeld duurt het drie uur voor het voedsel vanuit de maag in porties richting de twaalfvingerige darm gaat. „Vloeistof helpt het voedsel wel vervoeren”, legt Roffel uit. „Maar het helpt of versnelt de vertering verder niet.”

Wát je drinkt, maakt wel uit. Te veel koolzuurhoudende drank kan „opboeren” stimuleren, zegt Roffel. En woordvoerder Ineke Volkers van het Voedingscentrum waarschuwt voor calorierijke dranken. Ook een sloot water vlak voor het eten kan al een erg „vol” gevoel geven. Gespreid drinken van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 1,5 à 2 liter is dus het beste.

Van alcohol ten slotte kunnen hart en bloedvaten eigenlijk niet genoeg krijgen, zegt NRC-wetenschapsredacteur Wim Köhler. „Maar organen zoals de hersenen en de lever lijden er wel onder.” Dus als je gezond wilt dineren mét wijn: hoogstens één glaasje voor vrouwen en twee, drie voor mannen.

Eppo König

    • Eppo König