Hou de liefde vast. Ga eens weg

Nog 2 nachten slapen en het is Valentijnsdag.

Vandaag: drie tips om je relatie spannend te houden, nadat je haar eenmaal veroverd hebt.

Goed, ze is veroverd, jij bent nu wij, geluk ligt in het verschiet, let the party begin!

Niet dus.

Als je niet oppast, is het hoogtepunt zojuist geweest. Ga maar na: de grapjes waarmee je haar aan het lachen kreeg, de initiatieven waarmee je haar verraste, de kuiltjes in je wangen – alles wat zo speciaal aan je is wordt steeds gewoner. Weer die flauwe grappen, nóg een strandwandeling, wallen onder je ogen, pfff, hij is zooo 2007.

Aan de slag dus. Drie tips om wat je hebt veroverd, ook te behouden.

Tip 1. Ga weg

Niets verleidelijker dan altijd samen zijn. Het kan ook best hoor, een tijdje. Maar op een gegeven moment wordt dat samen dit en samen dat zo vanzelfsprekend dat ze denkt: mag ik ook weer eens met mijn vriendinnen naar de film?

Wees dat voor en wees afwezig, op z’n tijd. Het wordt nog drukkender als er kinderen komen. Het cliché luidt dan: het is zo erg dat je nooit meer met z’n tweeën bent. Nee hoor, erger voor haar is dat ze nooit meer alleen is. Nooit meer onbespied op de bank, nooit meer… Geef haar ruimte en vestig je hoop op dat cliché dat iemand pas weet wat-ie heeft als-ie het mist.

Tip 2. Wees niet jezelf

We houden van elkaar en delen alles. Niet doen, dat laatste. Het is niet nodig, bijvoorbeeld, om tijdens een griepje precies uit de doeken te doen wat er mis is met je stoelgang. Evenmin hoef je avond aan avond leeg te lopen over je frustraties op het werk. Of wil je soms dat je vrouw je beste vriend wordt? En waarom reserveer je die mooie pakken voor je collega’s en verwissel je ze bij thuiskomst voor zo’n makkelijke trui? Hou eens bij hoe vaak je haar iets onderhoudends vertelt en hoe vaak iets dat jij ‘even kwijt moet’.

Tip 3. Doe rotklussen

Leuk, al die verleiding en romantiek, maar een relatie heeft ook praktische kanten. Vergeet niet dat elders in de wereld vooral wordt getrouwd omdat men iets aan die partner hééft. Te denken dat zij alleen met jou is om wie je bént, da's nogal arrogant toch? Theatertickets? Regel het! De belastingaangifte? Regel het! Kind ziek? Regel het! Weekendje weg? Regel het (en come on, betaal het). En zie dit allemaal niet als een gunst waarvoor je iets terugwilt. (Als ik de afwas doe, wil jij dan…?) Nee, doe het gewoon, omdat je van haar houdt. En natuurlijk omdat als zij het niet hoeft te doen, ze meer energie overhoudt. Voor jou.