Grammy’s voor West en Winehouse

Ze domineerde de avond, al was ze er niet bij. De Britse zangeres Amy Winehouse won zondagavond vijf Grammy Awards, waaronder de prijs voor beste nieuwe artiest en die voor beste lied van het jaar, de hit Rehab. Alleen de prijs voor het beste album van het jaar ging aan haar neus voorbij. Die won de 67-jarige Herbie Hancock, met zijn plaat River, The Joni Letters, een hommage aan singer /songwriter Joni Mitchell. Dat de belangrijkste prijs naar de jazzveteraan ging, was een verrassing. Menigeen had verwacht dat de strijd zou gaan tussen hiphopper/producer Kanye West en Amy Winehouse.

Winehouse was overigens niet aanwezig bij de prijsuitreiking omdat de Amerikaanse ambassade in Londen haar een visum had geweigerd. Op het laatste moment trok de ambassade die beslissing in, maar toen kon ze niet meer afreizen. Via een satellietverbinding nam de getroubleerde zangeres de prijzen in ontvangst. Ook zong ze twee liedjes, You know I’m no good en Rehab. Hevig geëmotioneerd bedankte ze haar man, die in de gevangenis zit, en haar ouders, die in de Londense Riverside Studio’s aanwezig waren. Ze droeg de prijs onder meer op aan Camden Town, een uitgaansbuurt in Noord-Londen waar afgelopen weekeinde een forse brand uitbrak.

De andere winnaar van de avond was Kanye West. Hij was genomineerd voor acht Grammy’s en nam uiteindelijk vier prijzen in ontvangst, waaronder de prijs voor beste rap album, Graduation, en beste rapartiest. De Grammy Awards vierden deze keer een jubileum; de prijzen werden voor de vijftigste keer uitgereikt.

Lees de andere Grammywinnaars op nrcnext.nl