Genoom van één man gescand binnen een maand

Rotterdam, 12 febr. Het Amerikaanse bedrijf Illumina claimt de complete erfelijke informatie van een man in kaart gebracht te hebben, in minder dan vier weken en voor slechts 100.000 dollar. Dat is een nieuw record, twee keer zo snel en tien keer zo goedkoop als het bedrijf 454 Life Sciences. Daarmee stevent het genoomonderzoek af op een nieuwe fase, waarin op grote schaal het complete dna van individuen geanalyseerd kan worden - poëtisch het `duizend-dollar-genoom` genoemd. Critici plaatsen echter kanttekeningen bij de claims van Illumina en 454 Life Sciences. Tegenover Nature news suggereerde genoompionier Craig Venter dat het vooral verkooppraatjes zijn om genoomanalyse-machines aan de man te brengen. Wetenschappelijke publicaties met details over methodes en kwaliteit ontbreken.