Gates pleit voor pauze in terugtrekking troepen VS uit Irak

Bagdad. De Amerikaanse minister van Defensie, Robert Gates, heeft gisteren voor het eerst zijn steun uitgesproken voor een korte pauze in de vermindering van het aantal Amerikaanse militairen in Irak als in juli vijf Amerikaanse brigades zijn teruggetrokken. Er zijn nu zo’n 155.000 Amerikaanse militairen in Irak. Elke maand vertrekken er ongeveer 5.000, die niet worden vervangen. Het is de bedoeling dat de terugtrekkingen in juli worden bevroren wanneer de totale mankracht op ongeveer 130.000 is gekomen; ruwweg het aantal voordat president Bush 30.000 man extra naar Irak stuurde. Verscheidene commandanten in Irak hebben zich de laatste tijd bezorgd getoond dat het geweld, dat het afgelopen half jaar aanzienlijk is verminderd, zal oplaaien als te veel manschappen worden teruggetrokken. (Reuters)