Ex-croupier hekelt gokwet

Gokken mag in Nederland slechts bij een beperkt aantal bedrijven, zoals Holland Casino en De Lotto. Andere bedrijven krijgen geen vergunning van de overheid. Maar de Raad van State, de hoogste bestuursrechtbank van Nederland, heeft vrijdag aangekondigd het Europees Hof van Justitie om advies te vragen over het Nederlandse gokbeleid. Aanleiding is de zaak die het Britse wedkantoor Betfair aanspande tegen de Nederlandse staat, omdat het bedrijf toegang wil tot de Nederlandse gokmarkt. Betfair wordt vertegenwoordigd door Justin Franssen. Deze advocaat en voormalig croupier is gespecialiseerd in kansspelwetgeving. Hij was betrokken bij of volgde „vrijwel iedere” rechtszaak op dit gebied.

Waarom wil de Raad van State advies?

„Ik denk dat het te maken heeft met twee recente uitspraken van het Europees Hof. In een daarvan wordt totale uitsluiting van andere aanbieders op een gokmarkt, met als reden het voorkomen van verslaving en criminaliteit, disproportioneel genoemd. In het andere vonnis sprak het Hof zich uit tegen het automatisch verlengen van vergunningen, zonder andere aanbieders een kans te geven. Deze uitspraken zouden van invloed kunnen zijn op de zaak van Betfair.”

Er is vaker aan rechters gevraagd om advies in te winnen bij het Hof. Waarom wordt dit verzoek nu wel ingewilligd?

„Dat komt door de vraagstelling van Betfair in deze zaak. Wij betwisten, net als andere keren en net als andere wedkantoren, het monopolie van De Lotto op sportweddenschappen. In deze zaak stellen wij echter ook de vraag waarom Betfair niet de monopolist mag zijn, indien dan toch een monopolie wordt toegekend. Het standpunt van de overheid is dat de bescherming van de burger voorop staat in het Nederlandse gokbeleid. Maar als Betfair zegt gokverslaving, fraude en criminele activiteiten beter te kunnen bestrijden dan De Lotto, waarom zou het bedrijf dan niet in een transparante procedure mogen meedingen naar de vergunning?”

Denkt u dat het Nederlandse kansspelbeleid houdbaar is?

„Nee. Bij het in stand houden van het monopolie op kansspelen hinkt de overheid op twee gedachten. Nederland probeert in de rol van de dominee de gokmarkt te kanaliseren, maar tegelijkertijd vult de overheid met de gokgelden als een koopman de staatsbegroting aan. Dat levert erg veel tegenstrijdigheden op. Ook de Europese Commissie vindt dat de Nederlandse gokwet in strijd is met Europese regels voor vrij verkeer.”